Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Eindelijk het land op

Na de lange winter barst hier in Ontario het voorjaar los met temperaturen tegen de 25 graden. De bieten zitten erin, we gaan aan de slag met de zelfgebouwde sjalottenplanter.

Deze week heeft de lente hier definitief zijn intrede gedaan. Hoewel lente? Het lijkt wel zomer met vandaag 23 graden en morgen en overmorgen maar liefst 25 graden. Ik vind het voorjaar de mooiste tijd van het jaar. Eindelijk na een lange koude winter weer lekker buiten aan de gang zonder een jas aan te hoeven trekken.
In het voorjaar leg je als boer de basis van een mogelijk succesvol jaar. Veel hangt natuurlijk af van allerlei factoren gedurende het groeiseizoen, waar je maar beperkt invloed op hebt. Maar de dingen die je zelf in de hand hebt, moet je zo goed mogelijk doen, want je hebt maar één kans per jaar.
Het is ook altijd weer spannend: hoe komt het land onder de sneeuw vandaan? Wanneer kunnen we ‘los’? Hoe zal het zaaibed zijn? Hoe zal het gaan met de aangepaste, gereviseerde of splinternieuwe machines? Gaat alles aan de hooggespannen verwachtingen voldoen?

Bieten zaaien liep op rolletjes

Vandaag zijn we begonnen met het zaaien van bieten en het liep fantastisch. We hadden de oude Monozentra eens goed klaargemaakt en hij zaait nu perfect. Ook een paar kleine aanpassingen aan de rotoreg blijken een gunstig resultaat te hebben op het werk.
Voor ons is dit het eerste jaar dat we Roundup Ready (RR)-bieten telen. Je kunt alles zeggen van genetische manipulatie, maar RR-bieten zijn echt een zegen. Door het klimaat is de onkruidbestrijding in uien en bieten hier in Ontario veel moeilijker dan in Nederland. Ook de middelenkeuze is beperkter. Maar dat is nu voor de bieten geen punt meer. Twee keer spuiten met 2 liter Roundup per hectare en klaar!

Sjalottenwerk in aantocht

Volgende week wordt het helemaal spannend, want dan gaan we sjalotten planten met de door onszelf bedachte en gebouwde plantmachine. Elke winter hebben mijn zoon Huib en ik wel een project op stapel staan. Dit jaar was dat dus een planter voor de sjalottenbollen. Voor het sjalotten planten is maar weinig te koop, zeker hier niet. Dus begin je er zelf maar aan. Het kost veel tijd, maar dat geeft niet met die lange winters. Het gaat erom je ideeën in werkelijkheid om te zetten.
Het is een vrij simpele machine geworden, vergelijkbaar met de oude halfautomatische aardappelpootmachine. Hij is echter fool proof en dat is belangrijk, want de machine móet werken omdat er geen alternatief voorhanden is. Je kunt hier niet even een loonwerker laten komen of even een machine huren. Als het dan zover is dat je voor het eerst met zo’n machine die werkt volgens een heel ander principe dan gebruikelijk het land in kunt, dan is dat gewoon kicken.

foto's: Jan Zonderland

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan eerstens petje of liever gezegd hoed af voor de nette zelf gebouwde machine
  Nu je zelf ook RR bieten zaait je bent er dus ook achter het is de meest eenvoudige efficientste en goedkoopste manier om een veld schoon te krijgen van die lastige onkruiden waar je anders zo moeilijk van af komt . ik zaai dit jaar ook weer zo'n 20 ha RR soya de rest is soya for human consumtion en of zaaizaad ,gewone(met de bijgevoegde lijst van de middelen die je gebruiken mag)
  Leuk weer iets van je te lezen
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ed,
  Bedankt voor je compliment. Inmiddels komen de geplantte sjalotten al mooi boven en ziet het er goed uit dankzij de zelfbouw planter. Ook de bieten staan er mooi op met 90.000 planten per ha., 110.000 zaden verzaaid. Deze week gaat de eerste keer Round Up erop. Heerlijk geen onkruid zorgen. We hebben al jaren ervaring met RR soya dus we kennen de voordelen van het systeem. Over de nadelen schrijf ik later nog wel eens.
  Groeten, Jan Z.

Of registreer je om te kunnen reageren.