Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

De markt staat op zijn kop

Grond zakt hier in Australië ineens fors in waarde. De vraag is wat te doen.

In 2006 was de prijs van tarwe af boerderij AU$ 300 per ton. In 2007 kregen we AU$ 425 per ton. Een jaar later was het weer AU$ 300. Tijdens de oogst in oktober 2009 was de prijs gezakt naar AU$ 200 per ton. De verwachting na de oogst was dat de prijs weer zou aantrekken. Echter, tot grote verbazing van velen is de tarweprijs nu verder gekelderd naar AU$ 160 (€0,11 per kg) af boerderij. Kan de prijs nog lager? Ik ben bang van wel.

Stijging grondprijs gekeerd

De laatste tien jaar gingen de prijzen van landbouwgrond alleen maar omhoog, ondanks de droogte zijn de prijzen van grond minimaal verdrievoudigd. Nog geen jaar geleden hebben twee verschillende buurmensen hun boerderijen verkocht voor ruim AU$ 1.500 per acre (€2.400 /ha) Geruchten gaan rond dat een van de kopers de Rooms katholieke Kerk is. Tegenwoordig staan de kranten vol met advertenties, maar er zijn bijna geen kopers. Om een paar voorbeelden te noemen: Glenn prairie 46.000 ha te koop voor €1.100 per ha. Cubbie Station 92.000 ha ( bijna twee keer zo groot als de Noordoostpolder), vraagprijs €2.900 per ha, inclusief water, bevloeiing en machinepark, waaronder vijf D8-bulldozers.

Veel factoren tegelijk

Vanaf december 2009 kwamen enorm veel boerderijen plotseling te koop, doordat:
a) er een einde aan de langdurende droogte was gekomen, zodoende veranderden veel boerderijen van een zandbak in een groen oase. Veel boeren besloten daarom nu hun boerderij te koop aan te bieden; b) door het grote aanbod de prijzen van grond omlaag zijn gegaan;
c) de banken minder krediet gaven, of de lening gedeeltelijk terugbetaald willen hebben;
d) een aantal boeren door reden c) hun boerderij moeten verkopen, vooral de grotere die veel geld geleend hebben;
e) de rente hoog is, ongeveer 4 % hoger dan in Nederland, en nog steeds stijgende is;
f) de graanprijzen dalen;
g) het logisch is dat in deze neergaande prijsspiraal iedereen terughoudend is met het aankopen van grond.

Hoe zal dit aflopen?
Tot mijn grote verbazing heeft een andere buurman mij zijn grond aangeboden voor ongeveer de helft van de prijs van de vorig jaar verkochte percelen. De grote vraag is: wat nu te doen?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Gerrit, wat is de in de nabije toekomst de kans op finacieel succes van deze gronden. Als Nederlandse boer denk je >buurmans land is maar een maal te koop< Dus koop je als je de finacieirng kunt rond zetten. Ik zou bij deze investeringen toch eerst een risico analyse maken m.b.t. het toekomstige klimaat en de markt. Land kopen is één land betelen is twee en hieraan geld verdienen is het BELANGRIJKSTE. Ik ga er van uit dat de Aussies weten wat ze doen!!

 • no-profile-image

  Hendrik

  HalloGerrit,altijd leuk de berichten van jou,om hoeveel hectare gaat het wat je buurman wil verkopen,jij weet zelf het beste of er rendement valt te halen van die grond,zijner bij jullie geen grote multinationals die grote akerbouw bedrijven opkopen,zoals hyunday uit China,ze kopen hier aardig wat op en zoals ik lees ook veel in Canada op dit moment,om de voedsel leverantie zeker te stellen voor China,dan zitten jullie toch dicht bij het vuur zu je denken!

  Mischien speculeren Gerrrit!
  Veel sucses daar en hoop te horen hoe het afloopt daar!

 • no-profile-image

  De Mol

  Van iets meer maken is gemakkelijker dan van veel nog meer. Maar heb je geld op de bank staan dan krijg je ook 4% meer rente dan hier? Nu is een spaarrekening niet zo zeker als grond. Dat hebben we wel gemerkt de laatste jaren. Koop indien de grondprijs laag is, dan kan deze in prijs stijgen als de wereldeconomie aantrekt. Vooral de Aziatische economie zal aantrekken en daarmee ook de consumptie. Probleempje is: Trekt die in 2011 of in 2020 of nog later aan.
  De kans dat de grond weer duurder wordt op termijn is aanwezig. Er zijn economen die denken dat de schuldenberg van de overheden alleen maar door inflatie bestreden kan worden. En inflatie betekent dat de schuld blijft staan en de grond in dollars zal stijgen. Hoe het ook zei, jij bent de ondernemer. Succes met de beslissing.

 • no-profile-image

  Tom Bouwman

  Gerrit, ik heb hier nog wat geld liggen (heb ik bij jou nog bij elkaar gereden, goeie oude tijd) of moet ik nog even wachten
  Mvgr Tom

 • no-profile-image

  Hans

  Bij ons wordt bijna altijd grond verhandeld in x zakken soja per ha in 2 of 3 of 4 jaar.
  De bank leent je geen geld om grond te kopen, maar je kunt grond wel in onderpand geven tegen andere leningen.

 • no-profile-image

  Peter

  Kopen, voer aankopen is haast net zo duur in droge tijden.

 • no-profile-image

  struikrover

  Eigenlijk is het net als met aandelen , als ze goedkoop zijn is iedereen bang.
  Worden ze duur dan vechten ze er om.
  Als ik jouw was nog maar een hele tijd afwachten.
  En hou je buren en collega's scherp in de gaten !!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.