Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Ander soort zonnebloemen

Naast mais en hennep komen dit jaar de zonnebloemen, tarwe, koolzaad en meloenen weer in het bouwplan. Genoeg over te vertellen, net als over onze zonneschuur.

We zaaien ook dit jaar weer zonnebloemen. Vorig jaar hadden we gestreepte zonnebloemen voor de vogelvoerindustrie, dit jaar gewone zwarte zonnebloemen. Nou ja, gewoon… We hebben hier een groot probleem met onkruid dat ze hier lampourde noemen. De Latijnse naam is Xanthium strumarium, in Nederland is het de late stekelnoot. Dit onkruid wordt hoog en is na de opkomst van de zonnebloemen niet meer te bestrijden, met alle gevolgen van dien. We hebben enkele percelen die erg gevoelig zijn voor deze plant. Met het direct zaaien en de productie van tarwe kunnen we het nog wat in de hand houden. Er is nu een nieuw ras zonnebloemen, Clearfield van BASF-AGRO. Dit ras is bestand tegen onkruidbestrijdingsmiddelen als Basagran (Imazamox). Het luistert nauw om op tijd te spuiten, want als je te laat spuit krijg je last van het paraplu-effect van de bladeren. Tot zes bladeren moet het nog wel lukken, en met het schoffelen denk ik dat we ook nog wel wat van dat onkruid pakken. Na die zes bladeren komt de zon niet meer op de grond en hoop ik dat de groei wat inzakt.

Tarwe, koolzaad en meloenen

Verder staat er 50 hectare tarwe van het ras Apache en 7 hectare koolzaad voor de zaadproductie van Caussade semences er goed voor. De hogere temperaturen van de afgelopen weken en de stikstof die we hebben gestrooid, hebben er voor gezorgd dat het koolzaad en de tarwe hard zijn bijgekleurd en nu echt beginnen te groeien. De eerste bloemetjes in het koolzaad heb ik al gezien. Ook dit jaar hebben we een vrachtauto vol stikstof (Urée 46 %, €280 per ton) uit de haven van Bordeaux laten komen.

Soja en meloenen staan ook weer op het programma voor komend jaar. De meloenenproductie is iets opgeschroefd, van 12 naar 16 hectare. Het is ons erg goed bevallen afgelopen jaar en mede dankzij de meloenenteelt hebben we toch nog een redelijk jaar achter de rug.

Drama zonneschuur nog niet ten einde

En dan onze gratis zonneschuur. In principe is de bouwvergunning wéér afgewezen. De gemeente wil geen elektriciteitscentrale van zonnepanelen, die past niet in de locale architectuur. Ik heb dus weer een afspraak gemaakt met de burgemeester en samen hebben we besloten om beroep aan te tekenen tegen dit besluit. De burgemeester heeft de eindverantwoordelijkheid, maar mag niet tegen het ‘advies’ ingaan, tenzij er beroep aangetekend wordt. Nu gaat een andere commissie over ons dossier besluiten of er wel of niet gebouwd mag worden. Zelf ben ik vrij sceptisch. Ik denk niet dat het lukken gaat, na alles wat we al geprobeerd hebben..... al ben ik wél de enige die beroep aantekent.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    herwin

    Ha Broeder,
    maar weer een prachtig stukje schrijfwerk. Laat de gemeente er nog maar eens goed naar kijken.Bla,bla comissie...het lijkt de nederlandse regering wel! En wat die "kleveklatsen" (Xanthium strumarium) betreft, roei die rommel maar uit !

Of registreer je om te kunnen reageren.