Akkerbouw

Achtergrond

Uien in trek, worden duurder

De uienprijzen blijven stijgen. Gek genoeg is nu de stijging van de prijs voor de grove sortering minder groot dan voor de kleinere maat.
Er wordt al geplant voor de vroege zomer. Of nou ja, ‘al’ is een beladen begrip. De plantuien zijn laat. Er is nauwelijks nog aan plantgoed te komen, in de verwachting dat er een tekort aan uien gaat ontstaan. De export van uien naar oost-Europa doet al vermoeden dat daar weinig voorraden meer beschikbaar zijn. In week 5 voerde Rusland de lijst van exportbestemmingen aan. Ook Polen neemt vlot af. In eigen land houden de telers de vrije uien die ze nog hebben vast. In de loop van de week zal de uienprijs verder stijgen. Het einde is nog niet in zicht.
Voor plantuien geldt zoals gezegd een vergelijkbaar beeld: duur en worden nog duurder. Dat alles bij minieme beschikbaarheid.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.