Akkerbouw

Achtergrond

Prijs fritesaardappel stijgt iets

De markt voor fritesgeschikte aardappelen is een omslagpunt gepasseerd en oogt weer wat vriendelijker. Na een periode waarin de export niet liep, is nu meer vraag vanuit vooral Spanje. de egen oogst is vertraagd of zelfs mislukt vanwege veel regen. Ook is er minder aangeplant. Dit alles na een periode waarin eigen voorraden zijn opgesoupeerd en aanvoer uit Frankrijk op een laag pitje stond. De dringende noodzaak voor de Fransen om meer aardappelen in andere gebieden af te zetten is verminderd. Noordelijker contreien zien minder Frans aanbod, wat vooral merkbaar is in België. Ook is de voorjaarsaanvoer laat. De prijzen trekken daardoor aan, zij het in een heel geleidelijk tempo. De fritesindustrie houdt felle onderlinge concurrentie vanwege overcapaciteit. De marges staan er onder druk.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.