Akkerbouw

Achtergrond

Peenmarkt komt op keerpunt

Voorzichtig komt er beweging in de peenmarkt, ook wat betreft de prijs. De verhogingen zijn bescheiden. Het is vooralsnog lastig om er ook maar iets bij te krijgen van afnemers als de Duitse supermarkten. Toch gaat de peen dankzij groeiende vraag breed weg naar buitenlandse bestemmingen. Vanuit het zuiden, te beginnen met België, groeit de belangstelling. Kopers zoeken partijen uit en leggen deze vast. Uit Zuid-Europa zal de aanvoer van vroege peen moeizamer op gang komen doordat in Frankrijk laat is gezaaid en in Spanje de telers schade hebben vanwege slecht weer. Ook in Oost-Europa neemt de vraag toe. In Polen blijkt er vorstschade te zijn, zelfs van enkele weken geleden. Er is daar minder peen en van slechtere kwaliteit.
Na de paasdagen zal blijken wat de mogelijkheden zijn. Mogelijke knelpunten zijn de hoeveelheid en de kwaliteit. Er is ongeveer 10% peen meer beschikbaar dan vorig jaar en de oogst 2009 levert problemen doordat het product wat sneller veroudert. Kwalitatief mindere partijen die nu op de markt komen drukken het gemiddelde prijsniveau. Er zijn nog steeds grote verschillen. De peen wordt momenteel verhandeld voor prijzen tussen 17 en 25 cent voor latere levering. Levering per direct doet schaaltjespeen ongeveer 15 cent.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.