Akkerbouw

Achtergrond

Overproductie drukt aardappelprijs

Het gat tussen de onder- en bovenzijde van de noteringen wordt niet groter. Dat komt doordat de markt als geheel nu onder druk staat van een groot aanbod. Niet te onderschatten valt ook de invloed van de seizoensomstandigheden. De vorst is voorbij en het aanbod groeit in deze periode altijd. Bij stijgende prijzen houden telers hun voorraad vast, maar dat is nu afgelopen. De blik is alweer gericht op de nieuwe oogst, ze denken aan kopen van pootgoed en houden zich liever bezig met de teelt. Opruimen dus.
In de afgelopen weken ontbrak voor de fritesindustrie de vraag. Dat geldt voor alle producten, ook de goede kwaliteiten zijn moeilijk te slijten. De verwerking loopt wel goed door, maar de verwerkers vinden geen kopers.
Het prijsverschil tussen goede en mindere kwaliteiten blijft bestaan, maar ook de bovenkant van de noteringen wordt minder. De industrie is op het moment gewoon niet bereid om meer te betalen. De export verloopt uiterst moeizaam. Vraag is er best, in vooral Oost-Europa, maar daar zien we een vechtmarkt. De strijd wordt er beslecht op prijs en dan is steevast mindere kwaliteit in het geding. De afnemers kunnen te weinig neerleggen voor goede kwaliteiten.

Prognose: prijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.