Akkerbouw

Achtergrond 9 reacties

Mazzel bij de sorghumoogst

Door het eigen initiatief van de Nederlandse chauffeurs heb ik nu minstens 200 hectare extra in de silo’s zitten.

Terwijl de winter op het noordelijk halfrond nog van geen wijken weet, zijn we hier volop aan het oogsten. De oogstploeg bestaat opnieuw geheel uit Nederlandse chauffeurs die de Nederlandse winter ontvlucht zijn.
Afgelopen weekeind luidde de weersvoorspelling volop regen voor de komende dagen. Daarom besloten we zaterdagmorgen om zeven uur de maaidorsers op te starten om de resterende 900 hectare te oogsten. Twee percelen sorghum, een gewas dat een beetje lijkt op mais. Na enkele honderden meters gemaaid te hebben, bleek dat we te optimistisch waren geweest. We besloten om te stoppen. De verliezen waren te hoog. Ook in Australië is het dorsen van nat graan onbegonnen werk.
Na een lange koffiepauze ging het veel beter. Bij het vallen van de avond hadden we het eerste perceel van 400 hectare al bijna half klaar. Ik dacht dat we de rest van het perceel zondag wel af konden maken om daarna direct naar het laatste perceel te verhuizen. Ik vroeg de mannen of ze nog wat wilden doorwerken.

Iedereen is weg

Toen ik zondagochtend om zes uur mijn ontbijt aan het klaarmaken was, was er niemand te bekennen. Ik vreesde dat het na een lange dag voor de meesten moeilijk was om op tijd op te staan. Nadat ik op een van de slaapkamerdeur had geklopt en geen reactie kreeg, zag ik pas dat er niemand was. Ik vroeg me af of ze al begonnen waren, of dat ze de nacht doorgewerkt hadden. Dus ging ik op onderzoek uit.
De zon kwam juist boven de horizon uit, wat enkele minuten een spectaculair schouwspel gaf (zie foto’s). Er was echter in geen velden of wegen een maaidorser of trekker te horen of te zien. Nadat ik de mannen had gevonden, bleek dat ze het hele perceel al af hadden en dat het graan in de silo zat. De maaiborden stonden al op de transportkarren voor de verhuizing naar het laatste perceel.

Doorwerken, doorwerken, doorwerken!

Wat was er die nacht gebeurd? Zoals vaker na een periode van regen, begon het omstreeks negen uur ’s avond te vochtig te worden en stonden de mannen op het punt te stoppen. Dit keer stak echter plotseling de wind op en ging het maaidorsen weer goed. Ze besloten nog een paar uur door te gaan. Omdat het boven verwachting goed ging, werden deze paar uur de hele nacht.
In de loop van zondag losten we elkaar om beurten enkele uren af zodat een ieder wat kon eten en een dutje kon doen. Tegen zeven uur ’s avonds begon het te regenen en moesten we de laatste 200 hectare laten staan. Nu, twee dagen later, heeft het alweer 80 millimeter geregend. En het regent nog steeds.
Door het eigen initiatief van de Nederlandse chauffeurs heb ik nu minstens 200 hectare extra in de silo’s. Ik ben ergens wel trots op deze mannen en geloof dat ze wel een extra korting op het vliegticket hebben verdiend als ze volgend jaar terug willen komen.

Foto's: Gerrit Kurstjens

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Ja dat doet goed als je ook eens wat echte vlijt van werknemers kunt lezen.
  Bert

 • no-profile-image

  Belgantw

  Mooie beelden,succes met je oogst, maar wat doe je met de oogst bracht het goed op en waar voor dient die oogst?Kan me niet bedenkken dat die teelt ook in eu staat

 • no-profile-image

  maik

  jaja wij nederlanders zijn de beroerdsten niet.
  mij lijkt het ook machtig mooi om naar australie te komen voor stage ik dacht zelf aan huizingharvest of wat andere mooie plaatsen.
  ik weet niet bied u ook plaats aan stagelopers voor ongeveer 3 maanden?

 • no-profile-image

  casev

  er is niks zo mooi als met `n team zo`n klus te klaren. Zelf heb ik het zelfde in het voorjaar, als de 1e snede gras er in 1x af moet. Snachts om middernacht beginnen. Als het dan na 2 dagen onder het plastic zit, is de voldoening ERG groot

 • no-profile-image

  maarschalkerweerd

  Ik las uw blok en begreep dat er nederlandse machinisten werken hoe komt u aan hen . Ik heb daar ook wel oren naar .
  MVG GERRIT

 • no-profile-image

  Gerrit Kurstjens

  Naar aanleiding van de vele reacties het volgende. De meeste mannen, en ook vrouwen, die hier gewerkt en rondgereisd hebben, kennen me vanuit Grubbenvorst (L), van het gelijknamige loonbedrijf of van de mestverspreiders, ook van de blauwe vrachtauto,s met groente beschildering. Een aantal is via Huizingharvest hier gekomen. Omdat er hoofdzakelijk met redelijk nieuwe en dure machines gewerkt word, wil ik ook de beste mensen hier hebben die ervaring in de landbouw hebben. En voor mij is het natuurlijk veel plezieriger met goede vakmensen te werken dan met amateurs. Dat houdt in dat ze ook het gebruikelijke loon ontvangen. Zodoende kunnen de meeste na enkele maanden makkelijk het ticket betalen en nemen na afloop wat extra zakgeld mee naar huis. Stageplaatsen is wat moeilijker, echter niet onmogelijk, het probleem hier is dat ik niet veel tijd over heb voor een goede begeleiding.
  Sorghum is hoofdzakelijk voor veevoer en nu ook voor Bio- brandstof. Het groeit waarschijnlijk niet zo best in Europa omdat het een hoge temperatuur nodig heeft om goed te groeien. Het is voor hier een zomergewas.

 • no-profile-image

  Godofredo Miltenburg

  Gerrit,
  In Brasil zaaien de boeren sorghum als tweede cultuur, direct na de soya oogst.
  Zoo kunnen zij twee keer oogsten.Het wordt gebruikt in de varkens voeding. Ook word er mais of tarwe (in het zuiden) als tweede cultur gezaaid.
  Groeten uit Brasil

 • no-profile-image

  Frieslandboer

  Wie goed doet wie goed ondmoet

  Met zulke machines wil ik ook wel een uurtje langer werken

 • no-profile-image

  Wout Nelissen

  Hallo Gerrit,

  je kent mij misschien ook, maar ons pap ken je zeker, die luistert naar de naam Geert. Ik lees je avonturen aan de andere kant altijd graag, vooral omdat het onvoorstelbaar is hoe groot het daar moet zijn als je Nederland gewend bent.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.