Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Kan ik ook onkruid zien?

We gaan een blok van 60 bij 60 kilometer onder Moskou volgen met MijnAkker. De grote Russische boeren zullen flink schrikken. Het is een interessant project waarvoor we nog stagiaires zoeken.

Afgelopen week ben ik in Rusland geweest om onder meer MijnAkker.nl te promoten. We gaan dit jaar van start met één blok van 60 × 60 kilometer net ten zuiden van Moskou. De boeren zijn hier net als in Nederland. Het mag niets kosten en moet meteen een fortuin opleveren. Gelukkig hebben we een subsidie van de Nederlandse overheid gekregen, dus kunnen we de prijs voldoende aantrekkelijk houden zodat boeren gaan meedoen.
We hebben al vele discussies gevoerd over de mogelijke opbrengstverhoging die haalbaar is door bijbemesting, beregening en optimalisatie van het oogstmoment op basis van MijnAkker-informatie. Dus over het effect van teeltoptimalisatie door via de satelliet op MijnAkker zaken waar te nemen en daarop in te spelen in het veld.

Opbrengst manipuleren

Twee voor de hand liggende zaken die in Rusland spelen naast de optimalisatie van de teelt, zijn de manipulatie van opbrengsten en onkruidgroei. We hadden ons daar al op voorbereid met een berekening van wat bijvoorbeeld het beperken van diefstal (of verlies) kan opleveren. Enkele klanten waren daar niet blij mee, dat zou bij hen namelijk niet voorkomen. Maar laten we er eens van uitgaan dat er niet gestolen wordt (wat bij veel Russische bedrijven een zeer naïeve aanname is). Waarom valt het mij dan vaak op dat er na de oogst van het graan en na een flinke bui regen van die groene strepen in het land staan? Dat is opgekomen graan dat door de combine is gezaaid. Het afstellen van een combine is blijkbaar een vak apart, want veel combines zijn hier ook zaaimachines.
Dan zijn er nog even de verliezen door met vrachtauto’s vol graan over een hobbelig kavelpad te rijden. Als je zegt: maak dat kavelpad nu vlak, dat scheelt machineonderhoud en verlies van kunstmest en graan, dan halen ze hun schouders op. ‘Ja, maar dat kost diesel en de buurman heeft er ook voordeel van’. Ergerlijk gewoon.
Door de opbrengst van MijnAkker te vergelijken met de daadwerkelijk binnengekomen hoeveelheid denk ik dat veel akkerbouwers dan pas gaan beseffen wat die grappen werkelijk kosten.

Onkruidgroei

Een ander fenomeen dat we ook met Basfood hebben besproken, is de groei van onkruid. Is dat binnen MijnAkker nu zichtbaar of niet? Ja, MijnAkker ziet alle biomassagroei, maar kan geen onderscheid maken tussen onkruid of gewas. Een hele grote biomassa in het begin van de maisteelt en de rest van het land nog leeg, dat geeft natuurlijk wel een goede indicatie.
Maar ook veel Russische boeren zijn van mening dat dit voor hen geen issue is. Vanochtend was ik bij een grote jongen (zo’n 200.000 hectare) en zijn eerste vraag was toch of je er onkruid mee kon zien! Gelukkig zijn er ook hier dus toch eerlijke boeren die toegeven dat het niet eenvoudig is om 200.000 hectare vanuit een kantoor in Moskou te managen. Dus nu zitten we weer hardop te denken of we onkruid nu wel of niet zien. We zien wel dat een veld mais met onkruid eerder groen is (bladerindex en biomassa-kaarten) dan een veld zonder onkruid. Maar het zal belangrijk zijn de verschillen die we gaan zien vast te leggen, te analyseren en harde verbanden te leggen. Ook voor de optimalisatie van de teelt is het van groot belang deze zaken vast te leggen en te analyseren.

Partners zoeken stagiaires

Gelukkig hebben we met Agroforward een sterke en professionele partner in Rusland. Daarmee zijn we op een positieve wijze bezig met het optimaliseren van de teelt.
Om dit goed te kunnen doen hebben we afgesproken dat we gaan zoeken naar Russische en Nederlandse studenten die een interessante stage zoeken. Ze kunnen dit seizoen in het blok ten zuiden van Moskou meekijken. Als er op MijnAkker opvallende dingen zijn te zien, moeten ze dat in het veld gaan onderzoeken. Naast het analyseren met MijnAkker moeten ze ook meewerken tijdens drukke periodes. Er wordt gewerkt met moderne machines. Dus als er praktische jongens of meiden zijn die een uitdagende stage zoeken, laat dat dan even weten.

Foto's: René Kremers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Goed zo jongens !
  Met nederlandse subsidie en kennis, de tarwe oogst in het buitenland optimaliseren.
  Hierdoor zal de tarwe prijs voor de nederlandse boeren nog verder dalen.
  Op deze manier moeten de nederlandse boeren beschermd worden.
  Max havelaar komt voor onze boeren wel erg dichtbij !

 • no-profile-image

  Melkveehouder en ondernemer

  Ik zie volop kansen in rusland! Heeft Johan uit Sint Maartensdijk er al eens over nagedacht om zijn praktijkkennis in Rusland toe te passen door zich er zelf te vestigen? Nederland is op de lange termijn een aflopende zaak als je het mij vraagt...

 • no-profile-image

  Ton

  Volledig mee eens mekhouder en ondernemer, de enige kansen die ik in nederland zie liggen in de ecolandbouw en zaad- en poedgoed sectoren, Nederland is hier sterk in en zal dat ook blijven vanwege de kennis die we hebben. De (melk)veehouderij en de akkerbouw zullen langzaam verdwijnen, met de simpele rede dat de kostprijs te hoog is en de daarnaast de markt zeker ongereguleerd zal worden, dus geen subsidies en produceren voor een wereld marktprijs. Hiervoor kunnen we in Nederland niet produceren, maar feit is dat we als nederlanders veel kennis bezitten en dat kunnen gebruiken in het buitenland! Niet alleen om zelf een bedrijf op te starten, maar ook als adviseurs en dergelijke. Kennis ontbreekt in overvloed in de lage kostprijs landen en daar is zeker iets te halen voor nederland(ers). Daarom ben ik ook van mening dat het ministerie van landbouw moet blijven bestaan, zij zijn namelijk degenen die het agrarische scholen en universiteit laten bestaan, ik weet niet hoe dat zal gaan zonder apart orgaan voor alleen de land-, tuinbouw en veehouderij.

 • no-profile-image

  Han

  Rene mooi verhaal. Dit systeem zal nooit de echte boer kunnen vervangen. Jouw "grote jongen" heeft kennelijk het idee dat hij via de sateliet kan gaan bepalen welke bespuiting tegen onkruid / schimmel en wanneer. Helaas dit zal leiden tot teleurstellingen en een oneidige milieu vervuiling met onnodig toegepaste chemie en te hoge kosten. Hij moet simultaan met dit systeem zorgen dat hij een goede ervaren landbouwkundige krijgt. Stagaires zijn leuk maar hebben begeleiding nodig / ervaring. De Russische landjonker kan dit niet geven hij weet doorgaans niet waar het over gaat. Dat weet jij net zo goed, als dat ik dat weet. Mijn akker kan nooit de mens vervangen, zoals een melkrobot de melker kan vervangen.

 • no-profile-image

  Maarten van Wijk

  Een leuk plan met nederlandse subsidie. Maar in praktijk kom je als ondernemer met nederlandse ogen allerlei lastige variabelen tegen. Oa slecht gemotiveerde werknemers en die zorgen voor heel ander problemen, die vanuit de lucht niet te besturen zijn.
  Wat voor biomassa er op de grond groeit zal hun een beit zijn.

 • no-profile-image

  wilco oly

  ik zit op school en moet van de zomer op buitenland stage en ik zoek nog een plaats dus ik zou graag willen weten of ik dan bij u terecht kan want het lijkt me erg interessant.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.