Akkerbouw

Achtergrond

Duitse import Israelische biopeen komt op gang

De verkopen van peen vertonen een lichte opleving, die in de noteringen tot uiting komt in kleine stijging van de prijs. Dat geldt dan vooral voor de betere kwaliteiten en sorteringen.
Met argusogen keek de teler van biopeen in februari al naar de start van de Duitse import vanuit Israël. Deze is in enkele jaren sterk gegroeid. Israël heeft met biopeen een belangrijke positie verworven op de Duitse markt. In Duitsland is 20% van alle peenaankopen van biologische herkomst. Daar zien de Israëli’s dan ook nog groei, die op hun eigen markt geheel uitblijft.
De telers in Israël produceren voor het ‘biologische circuit’ op ruim 10% van het 3.300 ha omvattende areaal wortelen. Ze werken in integraties en hebben zelf 11 pakstations, waarvan alleen al 6 in het zuiden, waar de productie het sterkst groeit. Jaarlijks leveren deze 300.000 ton gewone wortelen af en 20.000 tot 22.000 ton biologische. Het grote voordeel van de teelt in Israël is dat deze negen maanden per jaar doorloopt. Hierdoor kunnen de telers veel langer dan de conculega’s hier een vers product aanbieden. Dat concurreert dus op basis van kwaliteit. Overigens is ook hun gangbare product natuurlijk vers, maar dat exporteert Israël vooral naar Rusland. De Russen kochten 30.000 ton in 2008 en nu al 120.000 ton. Overigens produceren de Israëli’s volgens strakke planning, op basis van wat ze menen te kunnen afzetten.
De export van biopeen naar Duitsland komt volgend jaar uit op 18.000 ton, volgens prognose van de Israëlische telers. Het aanbod komt vanaf nu tot en met juni op de Duitse markt. Voor de Nederlandse exporteur speelt nog mee dat Duitsland een gegroeide eigen teelt heeft. Ook de Duitsers kampen echter met kwaliteitsproblemen, die dat compenseren.

Prognose: prijs komt onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.