Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Contractbreuk na emigratie overleven

We emigreerden in 1999 naar Canada om daar een akkerbouwbedrijf te starten. We zitten nu een jaar in survival-mode na het opzeggen van een contract voor sjalottenteelt.

In maart 1999 ben ik met mijn vrouw Til en onze drie kinderen neergestreken op een akkerbouwbedrijf nabij Desden, in het zuidwesten van de Canadese provincie Ontario. Dresden is een rustig plattelandsdorpje met zo’n 2.800 inwoners. Het is bekend om de originele Negerhut van Oom Tom, die hier staat. U weet wel, van die zwarte slaaf die na ontsnapt te zijn aan zijn 'eigenaar' kans zag naar Canada te vluchten. Daar heeft hij veel meer gevluchte slaven heeft geholpen.

Vrij intensief akkerbouwgebied

Het is hier een naar Canadese begrippen vrij intensief akkerbouw- en tuinbouwgebied. Dat was voor ons ook een van de redenen om ons juist hier te vestigen. Ik wilde namelijk geen boer zijn die alleen maar graan, mais of sojabonen teelt. Daar zit voor mij te weinig uitdaging in. En als je deze gewassen rendabel wilt telen, moet je ook wel een behoorlijke schaalgrootte hebben. Nee, wij wilden intensief boeren, een beetje als in de Noordoostpolder waar wij vandaan kwamen. Vol goede moed en ambities zijn we hier dan ook begonnen met suikerbieten en uien, aangevuld met tarwe en sojabonen.

Ups en downs

We hebben vele ups en downs gekend door de jaren heen, voor mijn gevoel meer downs dan ups, maar daar wil ik het in mijn blogs niet te veel over hebben. Ik hou er niet van om te veel achterom te kijken. Je toekomst ligt voor je, wat achter je ligt is gebeurd en is niet meer te veranderen. Dat neemt niet weg dat je er wel van kunt, dan wel móet leren. De praktijk is nog altijd je beste leerschool.

Vijfjarig contract zomaar verbroken

Onze laatste tegenslag was het eenzijdig verbreken van een vijfjarig contract voor de teelt en verwerking van 40 hectare sjalotten. De contractgever verbrak het contract zonder een duidelijke reden aan te geven. Zo zijn we een illusie armer en een ervaring rijker. En bovenal zitten we nog met een $250.000 aan investeringen voor die teelt.
Nu, een jaar na de contractbreuk, zitten we nog steeds in de survival-mode. Hoe wij proberen er weer bovenop te komen, daarover ga ik u vanaf nu regelmatig wat vertellen.

Maartse hittegolf

Groeten dus, uit Canada, waar wij momenteel een maartse 'hittegolf' hebben met temperaturen van 16-17 graden. Reacties zie ik graag tegemoet. Kritiek vind ik ook niet erg, als deze maar opbouwend is. Als U vragen heeft, zal ik mijn best doen deze te beantwoorden. Als U reageert, stel ik het op prijs dat u dit doet onder uw eigen naam. Ik praat namelijk niet graag tegen 'Iemand uit Ergens'.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Welkom, Jan! Ik zal je blogs met interesse volgen! En ik zal wat je schrijft: "Je toekomst ligt voor je, wat achter je ligt is gebeurd en is niet meer te veranderen" zo goed mogelijk proberen op te volgen want ik heb, om heel eerlijk te zijn, wel een beetje de neiging om achteruit te kijken (aard van het beestje). Ook al hebben wij totaal verschillende bedrijven, ik zie zeker overeenkomsten. Groetjes vanuit Duitsland en, Blog ze!

 • no-profile-image

  Jetty

  Hey Paps, leuk verhaaltje!! Keep up the good work!! Ik zal ze zeker blijven lezen!!

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan interessant iets over jullie zelf te lezen, hier was het ook buitengewoon warm maar het duurde net niet lang genoeg om granen te kunnen zaaien ,er is in de buurt wel een beetje direct zaaien van tarwe gedaan maar dan praten we over enkele honderden acres binnen een circel van pakweg 150km ik heb net even op meteo canada gekeken het is inderdaad wel lekker warm bij jullie geweest ,hier is de verwachting in het weekend -12 nachtvorst en overdag +3 dus granen zaaien moet denk ik nog even wachten hoe ziet de wintertarwe er bij jullie uit .Zijn jullie nog naar de Toronto Farm show geweest ? ik vond het dit jaar behoorlijk tegen vallen
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  alfons sikkes

  hartstikeleuk ga zo door groeten van mij en de rest tot horens.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Hallo Ed,
  Bedankt voor je reaktie (geldt ook voor alle andere repondenten)
  We zullen je wel wat op de hoogte houden van de gebeurtenissen ten zuiden van de CN tower.
  Het is hier nog geen voorjaar maar zit er dicht tegenaan. Ik hoorde vandaag dat er al wat uien en wortels gezaaid zijn in Dover township (tegen Lake St. Claire)
  We zijn niet naar Toronto Farmshow geweest maar naar London. Beetje hetzelfde elk jaar maar dit jaar waren er veel standhouders met zonnepanelen. Is een hot item hier door een goed uitziend programma van de Ontario regering voor systemen tot 10 Kwh. Daarover later meer.
  Groeten,
  Jan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.