Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Combinen of met zaad schieten?

Bij de saffloeroogst is de deskundigheid van de combinechauffeurs cruciaal. Nou, daar is het hier in Kazachstan niet best mee gesteld.

Dat er weinig blogs afkwamen de laatste is geen gevolg van drukte van mijn kant. Het heeft er vooral mee te maken dat mijn hoofd niet naar schrijven stond. Ik kon mezelf niet echt voor de computer zetten door allerlei lokale onzinnige problemen. Zelfs de politiek hier begint zijn eigen leugens te geloven. Er zitten wel flink wat ideeën voor blogs in mijn hoofd, maar ze willen er gewoonweg slecht uitkomen.

Goede oogst van saffloer

Toch wil ik het verhaal rond de saffloeroogst en -verwerking eens afronden. Dus doe ik een nieuwe poging.
De oogst dit jaar was gewoon best. Er was weinig vreterij in de zaden, iets wat in andere jaren een groot probleem is voor de saffloerexport. Klanten willen geen zaden waar al gaatjes in zitten. Dan hebben de zaden maar één nut: kralen van rijgen op de kleuterschool.
Door het goede groeiseizoen zit er dit jaar wel veel gerst tussen de zaden. Dat is gerst die door droogte in andere jaren niet wilde kiemen en dat nu alsnog deed. Saffloerzaad verontreinigd met gerst willen de Nederlandse kopers natuurlijk ook niet hebben.

Oogst lijkt op een combine-race

De oogst met gewone graancombines liep voor geen meter. Er is veel verlies aan zaad doordat de combines veel te snel rijden en door de niet goed afgestelde maatbekken en inhalers. Ik heb dat Adil, de baas, laten zien en uitgelegd. Hij sprak er het hoofd van de combineploeg op aan. Die stapte daarop in zijn auto en reed kwaad weg om niet meer terug te komen. Dus hoe ga je dan verder?

Ik heb de combines maar gestopt en de mannen gezegd langzamer te rijden. En inderdaad, daarna ging het combinen veel beter. Er belandden veel minder zaaddozen op de grond. Maar ja, ik blijf daar niet staan op het veld. Dus ben ik na een uur weggegaan.
Iedereen kan wel raden wat er toen weer gebeurde. Juist. De combines gingen weer in de hoogste versnelling en de zaaddozen schoten weer door de lucht. De meenemer draaide weer op zijn hardst. De zaaddozen worden er dan afgeslagen en vliegen links en rechts omhoog. Zo snel dat je ze op de foto’s niet eens ziet. Tja, de Russen vloog als eersten in de ruimte, daar zullen de zaaddozen nu ook wel ergens rondslingeren.

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert het zal over de hele wereld het zelfde zijn denk ik loon dorsers langzamer rijden zit hun niet echt in het bloed enkele uitzonderingen daargelaten
  Ook hier is het regel dat er te hard gereden wordt en de combine afstellen gewoon door het(vuile)
  raampje van de cabine in de graantank kijken
  Groeten Ed
  P.S. Wat is het merk combine op de foto

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Is de heel oude Rus combine dik 30 jaar enisei krasnojarsk.
  Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.