Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Beurs voor loonwerkers in Texas

Afgelopen week hebben we deelgenomen aan de grootste loonwerkersbeurs van de VS. Hier is van alles te vinden. Van combines tot olie, van verzekeringen tot personeel.

Het driedaagse loonwerkersevenement, georganiseerd door een overkoepelende loonwerkersorganisatie vergelijkbaar met de Cumela in Nederland, wordt breed gedragen door toeleveranciers uit de Amerikaanse sector. Het grootste aandeel hierin hebben de merken John Deere, AGCO, Case IH, NewHolland en Claas. Ze sponsoren elk bepaalde beursonderdelen. Zo werden de maaltijden door wisselende partijen aangeboden. Tijdens zo’n gesponsorde lunch krijgen bezoekers een presentatie over het merk dat de maaltijd sponsort. Soms kreeg ik daarbij een beetje een Call tv-idee… Amazing, John!

Geen bandentrappers of foldercollectors

Het is een zeer goed opgezette beurs, die zowel voor bezoeker als standhouder een enorme meerwaarde genereert. Van alle bezoekers is zeker 90 procent voor de standhouders een potentiële klant. Geen ‘bandentrappers’ zoals ze het daar noemen. Ook geen hordes foldercollectors. Nee, grotendeels beslissingnemers. Daarom ook ondersteunen de toeleveranciers deze beurs op alle mogelijke manieren. Voor de loonwerkers is elke stand er wel één waar hij wat mee te maken heeft.

Loonwerkers graag naar lezingen

Opvallend vond ik de drukte bij de lezingen tijdens de driedaagse beurs. Geen wonder natuurlijk, want ze sloten perfect aan op de interesses van de loonwerkers. Natuurlijk gingen er wat over de verschillende machinefabrikanten, maar ook over wet- en regelgeving, personeelszaken en andere zaken waar de loonwerkers baat bij hadden.

Afsluitende veiling levert $175.000 op

Op de laatste avond werd geld ingezameld voor het goede doel, te weten studiebeurzen voor kinderen van loonwerkers. De grote bedrijven brachten van alles in. Zo stelde John Deere een Gator beschikbaar en Agco $10.000 korting op een combine. Ook miniaturen, jassen, stoelen, gereedschap, wikkelfolie, je kunt het zo gek niet bedenken of het bevond zich onder de 500 veiling stukken. In totaal werd een slordige $175.000,- binnengehaald.

Niemand wil meer werken in de landbouw

Als Huizing Harvest stonden wij er om ons netwerk te verbreden en klanten te werven. Wat me opviel, was dat er in de agrarische sector ondanks de hoge werkloosheidcijfers nog steeds een flink tekort is aan gemotiveerd en kundig personeel. Voor ons biedt dit natuurlijk kansen, maar de Amerikanen beschouwen dit terecht als een groot probleem voor de toekomst. Niemand wil meer in de landbouw aan het werk, met als gevolg een leegloop van het platteland.
Die leegloop heb ik de afgelopen week met eigen ogen kunnen zien. Verpaupering slaat toe in de kleinere steden. Daar staan veel gebouwen leeg, je waant je af en toe in de Texaanse spooksteden zoals we ze kennen van de film.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Nico het schrik beeld van een zeer moderne landbouw, maar geen >personeel<. We hebben al vaker over geschreven en geconcludeerd dat dit een wereld probleem is. Hoe los je dit op als uitzend bureau eigenaar? Ook Europa heeft minder leerlingen op de landbouwscholen.

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  be ik blij dat ik in de moderne landbouw werkzaam ben, in ieder geval nog een klein beetje JOB-SECURITY, kun je niet van alle beroepen zeggen.
  Helaas, Ik heb een baan, maar geintereseerden kunnen altijd aankloppen, je weet nooit!!

 • no-profile-image

  Bas

  Bijna elke kantoorbaan wordt beter betaald, dat is het probleem. Hardwerkende bouwvakkers, landbouwers die zwaar werk doen en lange dagen maken verdienen veel te weinig.

 • no-profile-image

  k.bouter

  Beste Han, zit je niet een beetje op een roze wolk? Een boer teelt geen suikerbieten om het wereldvoedsel probleem op te lossen, maar om geld te verdienen, zou het in de uitzendbranche ook niet zo werken? Jij denkt dat Adecco de werkloosheid wil terugbrengen, en Nico hulpeloze boeren aan het helpen is omdat ze hulpeloos zijn?

 • no-profile-image

  Han

  K.Bouter. Ja een boer moet geld verdienen. Dit kan helaas alleen als je voldoende werknemers hebt. mijn rose wolk is al jaren weg gedreven zonder mij. Ik zie dagelijks de boerderijen met meer potentie, dan de bedrijven rond Giethoorn, maar zonder goed personeel en steden/dorpen zonder goede opleidngs instituten voor jonge landbouw medewerkers, over boeren hoef ik in dezen al niet te praten. Er zijn alleen maar investeerders die kikken op het hebben van land, maar niet weten hoe de rest moet. In het westen zijn de eerste simptonen van deze vorm van boeren reeds zichtbaar, deze beleggers zullen ook tegen het probleem >ontvolking< aanlopen. In Giethoorn komt dit misschien niet voor, maar helaas is Noord Nederland zich wel degelijk bewust van de gevolgen van ontvolking. Het opkomende probleem in Nederland is de specialisatie, >er worden geen boeren< meer opgeleid. De huidige boer is specialist akkerbouw, melkvee, varkens en noem maar op. Geen is zich nog bewust van de simbiose tussen deze takken.

 • no-profile-image

  andre

  ik ben andre benjamin ik ben een harde werker ik zou graag naar amerika willen emigreren waar we familie hebben wonen.in forney in de buurt van dallas.
  we hebben op meer manieren geprobeert
  om in amerika te kunnen werken. maar is tot heden niet geleukt, kunt u ons verder helpen met vriedelijke groet andre benjamin

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.