Akkerbouw

Achtergrond

Afzet pootgoed in EU blijft achter

De prijzen van aardappelpootgoed zijn ten opzichte van vorig jaar aanzienlijk lager. Er is meer beschikbaar en in West-Europa vooral is de animo tot nog toe aanzienlijk lager geweest dan vorig jaar. Het is te merken aan de afname door vrijwel alle voor de pootgoedexport belangrijke landen. Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en vooral Spanje. Spanje had eind februari 21.000 ton afgenomen van de oogst 2009. Een jaar geleden stond dat teller op ruim 35.000 ton. Enerzijds heeft dat te maken met de grillige weersomstandigheden begin dit jaar, anderzijds met de relatief lage opbrengsten van de consumptieaardappelen.

De relatief lage prijzen (ter indicatie een beeld van de ontwikkeling van de handelsprijs voor Bintje) kunnen eraan hebben bijgedragen dat de dit seizoen meer investerende landen in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten juist wél meer Nederlands pootgoed kopen. De groei van de totale export van ca. 5% is uiteindelijkl gerealiseerd door veel extra uitvoer naar Afrika en Azië. In Afrika heeft vooral Algerije meer ingekocht: 34.000 ton dan vorig jaar, een plus van 67%. In Azië is vooral in het Midden-Oosten meer Nederlands pootgoed gekocht.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.