Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

(On)voorspelbaar keuren door de NAK

De NAK wil pootaardappelen steeds onvoorspelbaarder keuren. Tenminste, in het veld. Voor de partijkeuring wordt de keuring juist voorspelbaar.

Voor de partijkeuring test de keuringsdienst momenteel een systeem, Keuren Op Maat, waarbij de keurmeester juist op bestelling van de akkerbouwer komt. Vrij vóórspelbaar dus.

Kosten moeten omlaag

Doel van Keuren Op Maat is goedkoper keuren, met gelijkblijvende kwaliteit. ‘Slim keuren’, zoals de NAK het noemt. Het project is een reactie op de vraag van telers naar een goedkoper systeem. Landelijk doen 40 telers mee. Door de keurmeester op bestelling te laten komen, waarbij de teler per bezoek betaalt, moet het aantal bezoeken omlaag. Daarbij verdwijnt ook de functie van keurmeester als certificatenbezorger. Deze worden per koerier bezorgd. En wie betaalt dat?

Risico voor de teler?

In plaats van een opbouwende keuring, bestaat de keuring in het project uit een basiskeuring plus een eindkeuring. Daarbij moet de keurmeester bij de eindkeuring minimaal twee zakken per partij keuren. Lastig bij kleine partijtjes. En bij grote partijen lopen telers meer risico. Want als bij de eindkeuring de partij niet aan de eisen voldoet, en er staan zes vrachtwagens met 25-kilo zakken klaar, dan heeft de teler een fiks probleem. Het antwoord van de NAK is dat telers tussendoor bij twijfel alsnog de keurmeester kunnen raadplegen. Tegen betaling uiteraard. Volgens de NAK zijn telers overwegend positief. Vooral over een grotere eigen verantwoordelijkheid.

Beter plannen

Keurmeesters lijken minder enthousiast. Ze hebben minder toezicht en een minder goed beeld van de partij. En niet te vergeten: de grotere pieken en dalen. Toch zouden nog te veel kleine partijen gekeurd worden. Daarbij legt de NAK de bal bij handel en teler. Want die moeten beter plannen. Maar gaat dat ook zo gemakkelijk?

Gevraagd: telerservaringen

Hoe kijken telers die (bewust) niet mee doen aan het project hier tegenaan? En wat zijn de bevindingen van deelnemers van Keuren Op Maat? Gaan telers profiteren van lagere keuringskosten, of vergroot het alleen de kans op fraude en kwaliteitsverlaging? Spui uw ideeën en ervaringen onderaan deze blog.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rob Langelaar

    Als ex NAK Technischleider en Agrico klachtenman zou ik best eens hierover willen praten.
    Vriendelijke groet
    Rob Langelaar

Of registreer je om te kunnen reageren.