Akkerbouw

Achtergrond

Onderkant fritesmarkt remt prijs

De prijzen voor fritesgeschikte aardappelen trekken licht aan. Zowel de beurzen van Goes en Emmeloord als Rotterdam noteerden, vooral voor de bovenkant van de noteringen, een plus. De marktstemming is vast. Er gelden grote prijsverschillen tussen de rassen. Dat maakt de markt ondoorzichtig. Er zijn prijsverschillen tot wel € 5. Rassen aan de onderkant van de markt, Asterix en Bintje (zonder specificaties) en in mindere mate Fontana, zijn moeilijker te slijten. Innovator is wel in trek, maar uiteraard niet onbeperkt leverbaar. De kwaliteit is over de hele linie voldoende. De aan het begin van het seizoen verwachte problemen met punten blijken nu mee te vallen. In Agria zit dat nog het meest. De internationaal weinig onstuimige handel heeft weerslag op de termijnmarkt. Ook hier drukt de onderkant van de handel het gemiddelde naar een nagenoeg onveranderd niveau.
Ook in België is de marktstemming stabiel, met onveranderde prijzen. De verwerkende industrie draait er goed en blijft ook aanwezig op de vrije Bintjesmarkt. Hier en daar zijn problemen met de bakkleur, als gevolg van te koude bewaring. De Belgische export loopt rustig door, met betere vooruitzichten op de langere termijn.

Prognose:

licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.