Akkerbouw

Achtergrond

Klikcontract nadelig voor luxe ras

Bij fritesaardappelcontracten met een prijsbasis gebaseerd op de termijnmarkt (klikcontract) komen telers van de duurdere fritesrassen er bekaaid vanaf.

Bij klikcontracten van verschillende aanbieders van fritesaardappelcontracten is de prijsbasis gebaseerd op de stand van de termijnmarkt. Telers kunnen zelf bepalen wanneer ze de aardappelen willen vastklikken voor de op dat moment geldende prijs op de termijnmarkt. Bij de huidige opzet van de termijnmarkt is dit voor de duurdere fritesrassen vaak geen goede basis.

Representatieve prijs

De huidige termijnmarkt is een afspiegeling van de Noordwest-Europese markt. Het is een mix van aardappelen geteeld in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland. Om voor al deze aardappelen een representatieve prijs te bepalen is de Eurex European Processing Potato Index (EEPPI) in het leven geroepen. De noteringen van Rotterdam, Belgapom en PCA/Fiwap (België), AMI (Duitsland) en SNM (Frankrijk) worden hiervoor gemiddeld.

Daar zit het probleem. De Belgische en Franse noteringen zijn Bintje-noteringen. Verhoudingsgewijs telt het ras Bintje zwaar mee in de Potato-index. De prijs voor Bintjes ligt vaak lager dan die voor de exclusievere fritesrassen als Agria en Innovator. De Potato-index valt hiermee lager uit. Een lagere Potato-index heeft een negatief effect op de koers van de termijnmarkt. Als alleen Agria of Innovator in de Potato-index hadden gestaan, was deze beduidend hoger geweest en stond de koers hoger.

Agria-telers komen er bekaaid vanaf

Bij het klikcontract geldt voor alle rassen dezelfde prijsbasis: de actuele stand van de termijnmarkt. Op het moment van klikken maakt het niet uit of de teler Agria of Bintje in de box heeft liggen. Voor ieder ras krijgt hij dezelfde prijs. De Agria- en Innovator-telers met een klikcontract komen er dus bekaaid vanaf. Immers, op de vrije markt wordt euro’s meer betaald voor de luxere fritesrassen. Kortom, voor telers van de luxere fritesrassen zijn klikcontracten minder interessant.

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.