Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanprijzen blijven voorlopig hangen

Het graan heeft van de winterse omstandigheden weinig te lijden gehad. Als er al schade is opgelopen geldt dat voor gerst, immers vroeger ingezaaid. De opgeslagen tarwevoorraden oogst 2009 zijn van goede kwaliteit. De prijzen maken pas op de plaats, met minimale mutaties. Na prijsstijgingen in het najaar zette net voor de jaarwisseling een daling in. Deze kwam pas tot staan eind januari. Dat geldt voor de tarwenoteringen Middenmeer en Goes. Groningen en Emmeloord hielden de prijs constanter. De EU-tarweprijs zakte dit jaar door. Voor gerst een vergelijkbaar beeld, maar de EU-gerstprijs schommelde flink, met de laatste maand een dalende tendens. De neiging is nu: voorraad vasthouden, wachtend op prijsverbetering.
Terecht? Wereldwijd verwacht de international Grain Council een ongeveer 2% lagere tarweoogst ten opzichte van vorig seizoen. Kijken we naar de verwachte verandering van de tarweoogst in de voornaamste EU-productiegebieden (grafiek). Per saldo kan de totale EU-oogst zachte tarwe 0,5 % (662.000 ton) groter uitvallen. De wijzigingen verschillen per regio echter aanzienlijk. Zo heeft Spanje profijt gehad van meer neerslag in het najaar. In Frankrijk is op minder areaal geproduceerd, na lagere opbrengsten. Als onze export al groeit is het dus dichter bij huis. Het surplus in het Verenigd Koninkrijk zal goed van pas komen, omdat de Britten de productie van bio-ethanol uit tarwe flink opkrikken, met onder meer een nieuwe verwerkingsfabriek in Wilton, Yorkshire, een van de grootste ter wereld. Mogelijk moeten ze zelfs importeren.

Prijs stabiel, stijgt op termijn

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dolle

    De olieprijs stijgt als een gek, duuuuus de graanprijs moet wel anders maken we er olie van.

Of registreer je om te kunnen reageren.