Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Afzet pootgoed komt op stoom

De export van Nederlandse pootaardappelen loopt qua volume vlotter dan in het vorige seizoen. Met als peildatum eind januari is nu ruwweg de helft van de gebruikelijke jaarafzet de grens over, bijna 400.000 ton. Dat is 9% meer dan in dezelfde periode het vorige seizoen.

Het opmerkelijke doet zich voor dat juist de export naar buiten de EU sterke groei vertoont. Het prijsniveau ligt ten opzichte van vorig jaar dan ook aanzienlijk lager en de koers van de euro maakt afzet op de wereld markt ook iets gemakkelijker. Afgezet tegen de handelsprijs 80 tot 82 euro voor Bintje in het voorjaar van 2009 is het huidige prijsniveau net de helft, al stijgen de prijzen. Al met al is de export naar Noord-Afrika, de Maghreblanden, met 40% gegroeid vergeleken met het vorige seizoen. Vooral Algerije heeft veel afgenomen: bijna 83.000 ton, nu al ruim de helft meer dan van de vorige oogst in totaal is afgenomen. Ook naar Azië, in het bijzonder Jordanië en Libanon, is meer uitgevoerd.

Tot zover het goede nieuws. Binnen de EU blijft de pootgoedexport flink achter. De geëxporteerde 116.000 ton is ruim 20% minder dan een jaar geleden. Spanje heeft 10.000 ton minder afgenomen, wat niet meer ingehaald zal worden. Spanje is meer zelfvoorzienend dan in het vorige seizoen.

Voor de belangrijke afzetgebieden Duitsland en België geldt dat in de komende maand de vraag zal toenemen. Verkoop in Frankrijk kan lastig worden gezien de verwachting dat in nagenoeg alle productiegebieden voor vroege aardappelen veel minder (Bretagne -25%) wordt aangeplant.

Prijs stijgt

Eén reactie

  • no-profile-image

    groot

    Jan bakker komt op stoom

Of registreer je om te kunnen reageren.