Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt tam gestemd

De stemming in de aardappelhandel houdt niet over. Het is een heel vlakke markt, met groot prijsverschil tussen de rassen. Er is een duidelijke scheiding ontstaan tussen de bovenkant van de markt, bepaald door de hoger gewaardeerde rassen Innovator, Agria en Markies. Aan de onderkant Bintje, Asterix en Fontana, een ras dat dit jaar slecht uit de verf komt. In Nederland is meer vraag naar de betere kwaliteiten, maar de verwerkers krijgen te maken met zaken als te bruin bakken. Er blijken partijen niet fritesgeschikt. Al met al is het aanbod aan de bovenkant van de markt krap, bij veel vraag naar kwaliteit. Dat uit zich ook in de prijzen voor de fritesgeschikte aardappel. Deze week bleven de noteringen van de beurzen onveranderd (Emmeloord € 7,75-12,50) dan wel heel licht in de min (Goes € 7,0-10,50). Bintjes verloren wat aan waarde en zakten gemiddeld met € 0,50 per 100 kg. Dat wil zeggen, in Nederland. In België bleef de PCA prijs voor frietgeschikt Bintje € 6,60 tot 7,00 en de notering Belgapom €6,75-7,00. Daar is dus een veel kleinere bandbreedte tussen de prijs voor de verschillende kwaliteiten. Er heerst een stabiele marktstemming. De verwerkende industrie draait goed en blijft aanwezig op de vrije Bintjesmarkt. Hier en daar worden contracten vervroegd afgenomen. Door té koude bewaring rijzen ook in België soms problemen met de bakkwaliteit.
De export is nog niet van dien aard dat ze de markt een andere wending geeft. De meeste muziek moeten we verwachten van Oost-Europa, zeker als het weer verbetert en de markt opener wordt. Vraag is er zeker.
De Spaanse markt is teleurstellend voor exporteurs. Deels is dat te wijten/danken aan een goede oogst, maar ook de slechte financiële situatie van Spanje speelt mee. Het is fnuikend voor de Franse verkopers, die hun aardappelen lastig kunnen slijten en daardoor agressiever aan de markt zijn.
Aan het wasserijfront zien we iets meer beweging. Middenmeer kwam met onveranderde telersprijzen, waar de groothandelsprijzen in Rotterdam plusten, let wel: voor de betere kwaliteiten.
De telersprijs voor pootgoed (levering april) ging ook bescheiden in de plus in Middenmeer, de stemming is flauw..
De termijnmarkt gaf eigenlijk de stemming goed weer deze week: minieme bewegingen, weliswaar naar boven. De EPP-index bleef voor de derde week op rij ongewijzigd staan op € 8,40.

Prijs moeizaam stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.