Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

'We zijn mooi van de bieten af gekomen'

Akkerbouwer en loonwerker Piet Nieuwenhuijse uit het Zeeuwse Kruiningen heeft eigen suikerbieten èn die van klanten geleverd via de calamiteitenregeling aan Suiker Unie. De suikerverwerker staat dit seizoen bij uitzondering toe dat bevroren bieten worden geleverd.

Wat vindt u van de calamiteitenregeling?
”Ik vind dat er zo een goede oplossing is gekomen en ben blij dat de regeling er is. Bij dit weer was anders veel in de grond blijven staan. Je kunt wel klagen over die 10 euro korting per ton, maar met een vorstcode ben je dat geld ook minimaal kwijt. Het heeft hier 10 graden gevroren. Het loof van de suikerbieten wordt dan draadachtig en de poriën vriezen kapot. Met de calamiteitenregeling kom je mooi van je bieten af en ze worden nog verwerkt. Ik weet niet hoe ze anders uit de grond waren gekomen.”

Besloot u direct mee te doen?
”In eerste instantie stond ik er negatief tegenover en was ik niet van plan om mee te doen. Het leek me niet verstandig vanwege de korting. Vervolgens heb ik wat bieten uit de grond gehaald en doorgesneden. Ze bleken voor 80 procent bevroren. Toen zag ik geen andere mogelijkheid meer dan leveren via de calamiteitenregeling. Ook klanten heb ik geadviseerd om deze kans te grijpen. Uiteindelijk hebben ze dat allemaal gedaan.”

Met hoeveel hectare?
”Van de 15 hectare bieten heb ik er 6 via de calamiteitenregeling geleverd. Voor klanten 30 hectare. Alle bieten zijn eruit.”

Hoe verloopt de praktijk?
”Goed. Ik stond in contact met de agent van Suiker Unie. Als ik ging rooien, belde ik hem en probeerden we onze schema’s op elkaar af te stemmen. Alle mensen bij wie ik heb gerooid, zijn tevreden en blij dat de bieten eruit zijn. Wijzen op de feiten, bieten bekijken; dan is de keuze snel gemaakt.”

Haalt u de kostprijs er nog uit?
”Ja, natuurlijk wel. Op bevroren bieten krijg je ook korting. De teelt kan zo nog steeds uit. Bovendien, als je het perceel moet omploegen levert het niks op.”

Goede actie van Suiker Unie?
”Ja, zo kijk ik er nu wel tegenaan. Later moet blijken of de bevroren bieten er goed uit waren gekomen. Sommigen praten over Suiker Unie alsof het een dievenbende is. Ze vinden het tientje korting niet nodig. Maar wat als de bieten helemaal niet meer worden afgenomen? Ik ben ook benieuwd wat er gebeurt met de bieten die we voor het instellen van de regeling hebben gerooid en bevroren in de hoop liggen.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  suikerklontje

  Dhr. Nieuwenhuijse zegt, dat hij de kostprijs er nog wel uit haalt. Dat moet hij mij eens voorrekenen. Misschien dat hij geen hypotheek heeft, dan kan het misschien uit, anders zeer zeker niet.

 • no-profile-image

  wordt gewoon tijd dat de fabriek eens flink investeerd in verwerkings capaciteit, met zulke hoge suikerprijzen, de 10 euro per ton korting kan er vast wel wat aan gedaan worden. zorg dat die bende voor kerst verwerkt is!
  Natuurlijk was het weer dit jaar ook lastig, maar dat was het vorig jaar ook, en wellicht volgend jaar weer.

 • no-profile-image

  ja, inderdaad, eigenlijk moeten alle bieten voor 20 decemeber bij de boeren weg zijn. Wanneer ze ze gaan verwerken moeten ze dan maar kijken.

  beste wensen

 • no-profile-image

  de bieten volgent jaar wat eerder uit de grond halen .Is misschien ook een optie. Als ik zie hoeveel bieten eind november nog in de grond zitten.,Dat is wel vragen om moelijkheden. En niet alleen dit jaar .

 • no-profile-image

  @boer Drent. Ik neem aan dat u niet in het zuidwesten van het land gevestigd bent. We hebben waarschijnlijk het dubbele aan neerslag gehad vanaf augustus. De tarwe was maar op 1 dag onder de 16%. De uien hadden maar 2 dagen om droog te rooien en binnen te rijden. Aardappels in oktober, 3 rooibare dagen.
  En de suikerbieten zijn vanaf het begin met veel tarra gerooid.
  Tegen zoveel neerslag valt niet te werken, ook niet met zoveel oogstcapaciteit. Ik hoop dit nooit meer mee te maken. O ja bij mij liggen de bieten al 6 weken op het erf.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.