Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Topprijs tarwe weer doorbroken

Telersbeurs Groningen noteerde vandaag €211 per ton voertarwe en €204 per ton voergerst. Dat zijn verhogingen met €6 respectievelijk €5 per ton. Ongetwijfeld geven de nieuwe prijzen van EU-tarwe en -gerst (al is hiervan veel uit interventie beschikbaar) vanmiddag ook een stijging te zien. De tarweprijzen zijn vorige week weer stevig gestegen in zowel de Verenigde Staten en Canada als in Australië en Argentinië. Voornaamste redenen zijn extreme weersomstandigheden: aanhoudende regen in Australië, droogte in de Verenigde Staten en neerslag en koude in delen van Europa (20 graden vorst in het oosten).
Ondanks de hevige regen is de tarweoogstprognose voor Australië wel positief bijgesteld met 1,7 miljoen ton tot 26,8 miljoen ton (waarvan 16 miljoen ton beschikbaar voor export), maar de kwaliteit is erg slecht. Oekraïne meldt volgens het Productschap Akkerbouw verlenging van het uitvoerquotasysteem voor granen tot 31 maart 2011.
De EU exporteert goed. Egypte en Bangladesh hebben flinke partijen tarwe gekocht. Egypte kocht 180.000 ton in Frankrijk, Bangladesh eenzelfde hoeveelheid in Duitsland.
Belangrijk gegeven is voorts dat de voorraden overal sterk zijn geslonken.

Prognose: prijsstijging

Laatste reacties

 • no-profile-image

  derk

  het gaat de goede kant op,
  eindelijk prijzen op kostprijs niveau .

 • no-profile-image

  bobby

  Zullen de varkenshouders blij mee zijn!!!

 • no-profile-image

  c

  het kan met de graannoteringen nog alle kanten op....naar boven.als er geen beurscrash ( -7-15%) komt ziet er gewoon goed uit. Niemand kan het volgende jaar, misschien ook maar magertjes in produktie, voorspellen. DE grootste uitdaging zal van de euro komen. Gaan we terug nr de pariteit tov dollar, dan is het bingo voor de graanprijs. Ik zie het alvast zitten.

 • no-profile-image

  Bart

  Als de varkens dan € 1.80 worden en de mest € 10.- heb ik geen probleem met een hogere graanprijs.

 • no-profile-image

  derk

  okay Bart
  het is heel makkelijk,gun een ander eerlijke prijzen en zorg zelf voor hogere varkensprijzen

 • no-profile-image

  Jos Brooijmans

  Een prijs van 22 ect is gerechtvaardigd.
  Jaren hebben we niets verdiend aan tarwe.Kostprijs is alleen maar gestegen, door kunstmest,diesel en mechanisatie en grondprijs of pacht. Is het dan zo erg dat de prijs stijgt naar een eerlijk nivau.
  Idereen die voedsel produceert moet minimaal 25 % boven de kostprijs zitten anders houd hij het niet vol.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.