Akkerbouw

Achtergrond 252 x bekeken

Rabo: VS gaat nog meer mais verwerken tot bioethanol

Washington - De VS gaat dit seizoen 130 miljoen ton mais verwerken tot bioethanol, verwacht de Rabobank. Het Amerikaanse bedrijfsleven gaat tot nu toe uit van 114 miljoen ton mais.

De Rabobank Agri Commodity Markets Research verwacht echter een stijging omdat de brandstofprijzen stijgen. “Bovendien krijgt bioethanol volgend jaar wellicht een belastingvoordeel in de VS. En doordat suiker duur is op de wereldmarkt wordt mais aantrekkelijker als grondstof voor bioethanol.”

Als de voorspelling van de Rabobank uitkomt, verwerkt de VS dit seizoen 40 procent van alle mais tot bioethanol. “Daardoor zakt de verhouding tussen voorraad en verbruik naar minder dan 4 procent. De stocks-to-use-ratio voor mais is nog nooit zo laag geweest in de VS.”

De analisten van de Rabobank verwachten dan ook dat de opwaartse druk op de maisprijs voorlopig blijft. “De ethanolmarkt bepaalt momenteel de maisprijs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.