Akkerbouw

Achtergrond

NAV: inkomen akkerbouwer moet uit gewassen komen

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos presenteerde op 18 november zijn plannen voor het toekomstige EU-landbouwbeleid. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt de plannen vaag.

”Blijkbaar is Ciolos nog steeds aan het verkennen welke kant het op moet met het landbouwbeleid”, constateert NAV-voorzitter Teun de Jong in een brief aan staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. ”Daarom doen wij een paar voorstellen voor een beter beleid.”

De NAV stelt dat akkerbouwers hun inkomen moeten kunnen halen uit hun gewassen. ”Dan moeten wel de marktinstrumenten voor de basisgewassen graan, plantaardig eiwit, suikerbieten en zetmeel worden verbeterd, zodat de toeslagen afgebouwd kunnen worden.”

De Jong pleit voor flexibele invoerrechten op deze producten. ”Dat maakt een lonende productie in de EU mogelijk en voorkomt grote prijsschommelingen. Als voor plantaardig eiwit een vergelijkbaar invoertarief geldt als voor graan, kan de teelt van eiwitrijke gewassen in de EU lonend worden. Ook uit het oogpunt van duurzaamheid moet dit prioriteit hebben.”

Bovendien moeten importproducten voldoen aan dezelfde eisen voor kwaliteit en duurzaamheid die gelden voor in de EU geteelde gewassen. ”Anders moet voor deze landbouwproducten een importverbod gelden.”

Volgens De Jong is nog niet duidelijk welke kant het op gaat met het beleid. ”De voorgangers van Ciolos waren vrij liberaal. De overgang naar een vrijere markt is gecompenseerd met bedrijfstoeslagen. Die gaan vooral naar de oude lidstaten. De nieuwe lidstaten eisen nu ook hun deel op. Als de EU aankoerst op een flatrate, dan pleiten wij voor een ruime overgangsregeling.”

Wat De Jong betreft moet de EU voldoende geld blijven steken in het landbouwbeleid. ”Met een te klein budget wordt voedselzekerheid een farce. Bovendien zijn de nevendoelstellingen voor milieu en natuur alleen te realiseren met een renderende landbouw.”

Het landbouwbeleid kost de EU 52 miljard euro per jaar. Dat is 41 procent van het budget. Volgens De Jong geeft dat een verkeerd beeld. ”Voor landbouw is Europees beleid ontwikkeld. Als alle uitgaven van de EU en de lidstaten worden opgeteld, kost landbouw 0,5 procent van het budget van EU plus lidstaten. Dit geeft een beter beeld van wat de landbouw kost dan die 41 procent.”

Of registreer je om te kunnen reageren.