Akkerbouw

Achtergrond

Lichte druk op hoge uienprijs

Goes heeft de ui8ennotering iets bijgesteld, met een verlaging aan de bovenkant van de notering met één euro naar €22 tot €23 voor 30% grof en €24 tot €25 voor 60 % grof. De stemming op de uienmarkt is gewijzigd van vast naar prijshoudend, ofwel ‘rustig’. Hier en daar was er al wat druk op vooral de onderkant van de noteringen. Dat had te maken met de kwaliteit, die maar heel matig is dit seizoen.
De baalprijs van de exporteurs is iets gezakt, van €30 naar €29. De afgelopen weken hebben verwerkers zoveel mogelijk moeten inkopen om aan de buitenlandse vraag te kunnen blijven voldoen; er is weer even voldoende werkvoorraad waardoor de vraag minder urgent wordt. Bovendien blijft de export naar Rusland problematisch en valt in Afrika (Ivoorkust) een deel afzet weg.
Telers met bewaarproblemen – en die zijn er nu zeker – kijken in de schuur en concluderen dat toch het nodige opgeruimd moet worden. Vandaar een dipje in de curve van de uienprijs, die er ten opzichte van vorig jaar overigens prima bijstaat.

Prognose: iets prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.