Akkerbouw

Achtergrond

Export trekt de aardappelkar

Wereldwijd is er vanuit de aardappelsector grote belangstelling om de Russische markt te bevoorraden met aardappelen. Of het nu gaat om exporteurs in de VS, Canada, Ierland, België of Nederland, ieder is zich ervan bewust dat Rusland problemen heeft als gevolg van misoogst. Het feit dat veel van de Russische aardappelteelt op kleinere bedrijven zonder irrigatie plaats heeft maakte dat de droogte in het groeiseizoen er dubbel hard is aangekomen. De grote vraag van nu zal ook in de komende maanden aanhouden, de Russische aardappelproductie is weliswaar kleinschalig, maar heeft een aanzienlijk volume. De extra vraag in combinatie met ook in noord-west Europa ten opzichte van vorig seizoen kleiner aanbod heeft ook effect op de termijnmarkt. Het aprilcontract schurkt de afgelopen week eerder tegen de € 26 per 100 kg aan dan tegen € 25. Voor het junicontract is nog weinig gehandeld, dit staat rond € 27.

De enkele weken verstoorde export vanuit België naar Rusland lijkt weer wat op gang te komen, Nederland heeft geen problemen. De noteringen voor exportaardappelen zijn dan ook vast en liggen nog steeds boven het prijsniveau van fritesgeschikt. Duitsland maakt melding van sterke prijsverschillen, met aan de onderkant van de markt Belgisch Bintje en zandaardappelen uit bijvoorbeeld Drenthe en het Duitse Emsland. Droge bewaaraardappelen en Innovator scoren beduidend hoger.

De fritesindustrie draait flink, men maakt vooral gebruik van contractlevering en de partijen van mindere kwaliteit die nu weg moeten. Vrije aardappelen droog uit de schuur zijn niet bepaald overdadig beschikbaar.

Prognose: Prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.