Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

DLV Plant wil aaltjestaboe doorbreken

Kop uit het zand, schaamte opzij en aan de slag met aaltjes. Dat was de boodschap van adviesbureau DLV Plant op de eerste thema-avond Aaltjes in zicht.

Nee, het is zeker niet eenvoudig om aaltjes het hoofd te bieden. Zeker het oprukkende stengelaatje niet, waar nog maar weinig over bekend is. Dat aaltje overleeft in vorst en droogte, wacht op de juiste omstandigheden om weer toe te slaan. Hij gaat niet weg, maar kan we binnen de perken worden gehouden.

Luc Remijn, adviseur bij DLV Plant, doorspekt zijn inleiding met licht cynisme. Hij gooit veelgehoorde opmerkingen in de groep. ”In heel Nederland komen aaltjes voor, toch niet in het Zuidwesten? Ik heb zware grond, daar heb je toch geen last van aaltjes? Die structuurplek zit er altijd al, hij is wel wat groter geworden, maar wat wil je met die zware machines van tegenwoordig. Ik teel aardappelen met AM-resistentie en bieten met cysteaaltjesresistentie, mij kan toch niets gebeuren?”

Remijn kijkt er veelbetekenend bij. Vaak duiden deze opmerking op de aanwezigheid en schade van aaltjes. ”Telers praten er niet graag over”, legt hij uit. ”Aaltjes, dat komt bij een ander voor. Ze zijn bang voor de gevolgen. Maar je moet ermee aan de slag, want het probleem wordt steeds erger.”

Het voordeel van het stengel-aaltje is dat hij honkvast is. Een valplek verandert niet veel. Het is dus zaak om het aaltje daar te houden en er geen gewassen te telen waarmee de aandoening zich uitbreidt.

Er blijken meer hulpmiddelen bij de aanpak van aaltjes. Luc Remijn en collega Arjan Willemse laten ze zien en leggen ze uit. Het aaltjeswaardplantschema is een belangrijke. Hiermee kan zorgvuldig een bouwplan worden samengesteld. Maar het begint allemaal met een grondmonster om erachter te komen welke aaltjes er in de grond voorkomen en met hoeveel ze zijn. ”Akkerbouwers laten veel te weinig bemonsteren, omdat aaltjes taboe zijn”, zegt Remijn. ”Die struisvogelpolitiek hopen we te doorbreken.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Aaltjes zijn geen taboe, de sancties zijn veel te ingrijpend geworden. Aardappelteelt is vaak een pijler in je bedrijfsvoering. Een besmetting heeft nogal impact op je financiën, Daar heeft een onderzoeker en politicus geen last van.

Of registreer je om te kunnen reageren.