Akkerbouw

Achtergrond

Bieten rooien lukt niet op nat land

Onstwedde – Een medewerker van akkerbouwer en loonwerker Adriaan Sandee in het Groningse Onstwedde doet een poging om de bieten van zijn baas te rooien. ”Het is te nat”, concludeert Sandee. ”Onder de bouwvoor zit veen. Dat is niks in een nat jaar als dit.”

Bieten rooien lukt niet op nat land

Onstwedde – Een medewerker van akkerbouwer en loonwerker Adriaan Sandee in het Groningse Onstwedde doet een poging om de bieten van zijn baas te rooien. ”Het is te nat”, concludeert Sandee. ”Onder de bouwvoor zit veen. Dat is niks in een nat jaar als dit.”

Achteraf gezien had hij zondag moeten rooien, zegt Sandee. ”Het moet net dooien”, legt hij uit. ”Volgens de voorspellingen zou het maandag ook kunnen, maar ’s nachts vroor het toch harder dan gedacht. Zo precies komt dat dus.”

Als het hard vriest, komt er veel grond mee bij de oogst. Sandee heeft er inmiddels een hard hoofd in, maar hij geeft niet op. ”Op andere gronden hebben we maandag voor andere telers veel via de calamiteitenregeling van Suiker Unie geleverd. Dat gaat heel goed. Dat ga ik ook maar proberen, denk ik, hoewel het eigenlijk niet meer te doen is.” Foto Koos van der Spek

’Blij dat wintertarwe er in zit’

Duiven – Loonbedrijf Kriesels zaait wintertarwe voor René Veldman uit het Gelderse Duiven. ”Het ploegen ging hartstikke mooi, maar voor het zaaien waren de omstandigheden niet zo gunstig. In deze weersomstandigheden luistert het moment van landwerkzaamheden heel nauw.”

Maar de tijd begint te dringen voor de inzaai van wintertarwe. ”Het kan tot half januari, maar je doet dit het liefst in december. Ik denk dat de omstandigheden niet veel beter worden, dus hebben we het nu gedaan. Ik ben blij dat het erin zit.” Van de 9 hectare zit 8 hectare in de grond. Het laatste stuk was nog te hard. Naast tarwe, teelt Veldman mais en gras. Foto Frans Ypma

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.