Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelprijzen houden stevig fundament

De beurs Goes noteerde gisteren prijshoudend voor fritesgeschikt, maar de exportnotering ging met een vlotte euro omhoog. Vooral de bovenkant van de markt gaf een prijsstijging te zien. De marktstemming blijft onveranderd vast voor aardappelen. Doordat de vraag vanuit het buitenland naar aardappelen fier overeind blijft kan de export een prijsplus ten opzichte van fritesgeschikt in de benen houden. Rusland vraagt veel aardappelen. En al is België als leverancier even wat buiten beeld door de nasleep van een zelf opgelegde exportstop, Rusland moet het aanbod toch hoofdzakelijk in noordwest-Europa zoeken.

In deze periode waarin vooral product droog uit schuur wordt gevraagd moet de verwerkende industrie zich ook nadrukkelijker in de handel laten zien. Omdat er hoge prijzen via export realiseerbaar zijn halen ze de buiten de contractleveranties extra geproduceerde aardappelen niet zo eenvoudig via ‘meelevering’ binnen. De onderhandelingsruimte van de teler is verruimd in dat opzicht.
Na een paar vaste dagen op de termijnmarkt is het rustiger geworden. Het aprilcontract staat ten opzichte van vorige week gemiddeld zeker een euro hoger en tendeert eerder naar €27 dan €26. Blijkbaar is er moeilijk aan leveranties te komen voor april en later in het volgende jaar. Ook de prijs van het junicontract stijgt gestaag. Sinds medio november is er €3 euro bijgekomen, Het contract noteerde gisteren €29 als afrekeningsprijs.

Morgen stelt de termijnmarkt Eurex in Frankfurt de nieuwe European Potato Index vast, op basis van de transacties gedaan in de noordwest-Europese productiegebieden. Een stijging moet vooralsnog komen via het Nederlandse prijsniveau. De Duitse en Belgische noteringen zijn stabiel gebleven. Maar in die contreien geldt wel dat de verwerker vooral de op contract geleverde partijen moet aanspreken. Het aanbod vrije aardappelen droog uit schuur is schaars en zal er prijsstijging afdwingen.

Prognose: prijsstijging

Eén reactie

  • no-profile-image

    jack jacobs

    waarom staan de marktberichten van beurs goes nog niet op jullie site vr gr

Of registreer je om te kunnen reageren.