Akkerbouw

Achtergrond 15 reacties

Laatste uien redden met bietenlader

Nu de winter zijn intrede lijkt te doen, wenden boeren steeds meer middelen aan om de laatste gewassen van het land te halen.

Een bijzonder voorbeeld is het opladen van de uien met een aangepaste bietenlader. In Friesland rijden inmiddels drie aangepaste WKM-laders rond om de uien nog te redden, vlak voor de vorst. Volgens Bauke Sijtsma in Franeker (Fr.), die met zo’n lader rijdt, werkt het systeem onder deze omstandigheden fantastisch. Binnenkort meer hierover in Boerderij en een fotoreportage op Boerderij.nl.

Foto: Penn Communicatie

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ienst

  Zo te zien fantastische kwaliteit ui.
  gr. ienst

 • no-profile-image

  Gast

  Ha Ienst zit je hier ook al. Inderdaad een verschrikkelijke kwaliteit, partijen zoals deze kunnen nog wel eens een groot probleem worden voor de hele export van uien dit seizoen. Mijn tip is verkoop ze op de korte termijn en niet op de lange want de markt kan dan nog wel eens heel anders zijn. Deze boer kan nog wel eens de beste aflandprijs van het jaar gehad hebben voor waarschijnlijk de slechtste uien die er afland geleverd zijn.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Toch mooi, dat deze mannen hun best doen om hun product nog van het land te krijgen.
  Je moet wat.
  Beetje laf anoniem commentaar erop leveren.

 • no-profile-image

  gast

  Inderdaad mooi ! Ik heb de machine's zien draaien bij Franeker. Echt ongelovelijk wat ze er nog afhalen hier in het noorden. Petje af voor de mannen van <>

 • no-profile-image

  casev

  indrukwekkend hoe handig sommige mensen zijn. ps hier staat n filmpje van ze

  <>

 • no-profile-image

  vangeel

  mischien bevalt het ze wel zo goed dat ze t altijd zo gaan doen. is er gelijk weer markt voor de tweede hands bieten laders

 • no-profile-image

  Arjan

  Toch heeft Gast wel een punt ik zou ze als verwerken niet willen hebben. Misschien zijn Drenthe Friesland en Groningen niet de goede provincies om uien te telen.

 • no-profile-image

  Jan

  Ajan nood breekt wet, je had net zo goed niet je plaatsnaam achter je naam kunnen zetten want dat hadden we vast geraden. In de NOP wordt nooit geknoeit, altijd volgens het boekje gewerkt en iedereen weet hoe het moet. Iedereen moet fijn uien telen waar hij of zij dat wil, om zoveel regen vraagt niemand en soms moet je anticiperen. Er zijn al veel loonwerkers bij deze percelen geweest wat steeds niet ging en deze oplossing is zo gek nog niet dan!

 • no-profile-image

  henk

  Waarschijnlijk zitten in deze uien al groene punten. De afzet zal wel naar polen zijn (voor de schilerij) dat voor 8 cent of zo tel uit je winst. Het is niet te hopen dat ze tot mei moeten blijven zitten want dat kon wel eens een slechte zaak worden.

 • no-profile-image

  Henk

  wat een kansloze opmerking arjan, alsof er in de polder niet gebaggerd is...zag ze hier van de week ook nog bezig en dat ging ook niet vanzelf...
  Die mannen proberen te redden wat er te redden is, de ene keer is friesland het bokje, andere keer groningen, andere keer zeeland en in Flevoland gebeurd het ook vaak genoeg!

 • no-profile-image

  j bakkers

  die boertjes in de NOP hebben wel een erg hoge dunk .... In het voorjaar stuift het er meer dan in de Veenklolonien en daar kunnen ze wel uioen telen

 • no-profile-image

  De Jong

  Als Arjan voorzichtig oppert dat Drenthe Friesland en Groningen misschien niet de beste provincies voor uien zijn hoeven deze boeren net gelijk op hun achterste poten te staan! Het is gewoon een feit dat de uien teelt in Flevoland en Zeeland vaak beter gaat. En hoewel ik het wel heel erg laat vind voor een uien oogst hoop ik dat het harde werken van deze boeren wordt beloond met een mooie (afland) prijs. Als het rond is, en het lijkt op een ui, dan is het al geld waard.

 • no-profile-image

  't Hart

  Het is toch allang bekend dat de kwaliteit van uien van de klei beter is dan van t zand in Drenthe? Zelfde geldt voor aardappelen...

 • no-profile-image

  oud agrostudent

  Wanneer je door extra kosten te maken, je product binnen kan halen en dan nog eens op kosten te besparen moet je dat altijd doen. Het moge duidelijk zijn dat het saldo niet top zal zijn. Maar lijdzaam toekijken naar een product dat je een jaarlang met zorg hebt geteeld dat wilt niemand. Dit noem ik gewoon creatief zijn en een gezonde ondernemersgeest. Bovendien begrijpt iedereen wel dat deze uien niet in de zomer pas in een netje komen, het is gewoon niet anders, maar binnen in de schuur zijn de uien iig wel.

 • no-profile-image

  gerald

  Wat is er nu zo verkeerd om in de noordelijke provincies op maagdelijk schone grond uien te telen? zonder alle polder ziektes. gaat het echt zoveel beter in die veels te intensieve beteelde polders? over 10 jaar nog steeds??
  petje af voor die friessen! als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.