Akkerbouw

Achtergrond

Fritesgeschikt houdt hoge prijs

Nu veel van de factoren die de aardappelprijs bepalen vastere vorm krijgen lijken op de termijnmarkt de kaarten geschud. De activiteit is matig, bij een behoorlijk stabiel prijsniveau van het aprilcontract 2011. De onzekerheden over de oogstomvang en –kwaliteit van enkele weken geleden maken in de discussie plaats voor de vraag hoe de fysieke markt zich ontwikkelt.

Op dit moment is er een flink tempo in de exportmarkt. Er is veel vraag en het aanbod van voldoende droog product houdt nog niet over. De exportprijzen liggen dan ook boven die van de eerste fritesnoteringen. Het is wat het aanbod betreft begrijpelijk dat telers met vrije aardappelen achter de planken niet meteen het achterste van de tong laten zien.

Na 16.00 uur vanmiddag komt de termijnmarkt Eurex in Frankfurt naar verwachting met de eerste cash settlementprijs van het seizoen 2010/’11, de European Potato Index. Deze is de weerslag van de in de afgelopen handelsweek gerealiseerde prijzen voor fritesgeschikt op de aardappelmarkten in het noordwesten van Europa, te weten Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Een eerste notering van €16 lijkt gezien de hoge prijsniveaus in Nederland en Duitsland haalbaar.

Prognose: prijs stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.