Akkerbouw

Achtergrond

Eerste biopeen uit bewaring scoort

De eerste biologische peen uit de bewaring noteerde gisteren in Emmeloord meteen €8 hoger dan de voorgaande af-land prijs. Uit de grote bandbreedte van de notering, die liep van €31 tot €35 blijkt eens te meer dat de kwaliteit dit seizoen bar tegen valt. Er is veel verlies. Net als in de partijen gewone peen is er veel puntrot. Daardoor worden er veel partijen afgekeurd en moet er een deel voor lagere prijzen weg.

De vraag naar is peen over de hele linie goed. Over een à twee weken zijn de eerste noteringen voor gewone peen uit de bewaring te verwachten.
Er is volgens een voorzichtige, ruwe schatting dit seizoen 15% per hectare minder opbrengst. Relatief veel meegerooide grond vertroebelt het beeld wat dat betreft: voldoende kisten van een hectare, maar na spoelen blijkt een kist niet meer dan 600 kg te bevatten in plaats van 700-plus.

In Duitsland wordt met flinke vorst in het vooruitzicht hard gepoogd de laatste peen uit de grond te krijgen. Vorst zal ook hier voor flinke problemen kunnen zorgen, zeker daar waar de nog natte net gerooide partijen buiten staan te drogen. Het product heeft zeer snel te lijden van vorst en is dan niet meer geschikt voor bewaring.

Prognose: prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.