Akkerbouw

Achtergrond 8 reacties

Agrico niet erg coöperatief

Agrico-telers zijn boos en teleurgesteld over de voorgenomen overdracht van de friteshandelactiviteiten van Agrico naar Aviko op 1 december.

De directie, de ledenraad en de Raad van Beheer van Agrico lichtten afgelopen maandag het besluit aan de leden toe op een besloten vergadering in Swifterbant (Fl.). Circa 200 leden waren aanwezig, de pers was niet welkom. De fritesaardappeltelers vinden het wrang dat ze nu aan de kant worden gezet. Ze vinden dat ze de coöperatie samen met de pootgoedtelers hebben opgebouwd en vinden de handelswijze van Agrico niet erg coöperatief.

Algemeen directeur Ineke Mastenbroek van Agrico wil weinig kwijt over de perikelen. Ze bevestigt dat veel telers op de vergadering boos en onthutst waren. ,,Dat de onvrede zo diep zat, hadden we niet voorzien.” Ze is van mening dat de overdracht naar Aviko de beste oplossing is voor de fritesaardappeltelers, maar dat ze hen de noodzaak van het besluit onvoldoende duidelijk heeft kunnen maken.

Nieuwe opdracht ledenraad

Op de ledenvergadering hebben de telers met meerderheid van stemmen besloten dat de ledenraad binnenkort opnieuw in gesprek moet met de directie en de Raad van Beheer. Dat in de nieuwe gesprekken het besluit alsnog wordt teruggedraaid, is onwaarschijnlijk, zegt Mastenbroek. ,,Het besluit is genomen volgens de procedure die geldt bij Agrico.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Wettelijk zal de besluitvorming wel kloppen. Erg Co-op mimded is het niet om een deel van je leden te dwingen een andere teelt op te pakken (als ze dat al kunnen) of op te krassen en weg te wezen. Niet meer welkom. Naar mijn co-op gevoel zou het eleganter en menselijker zijn geweest eerst met de betreffende leden, ja alle leden, te spreken en met hen naar de oplossing te werken. In een co-op zijn de leden er om elkaar door goede en slechte tijden te helpen. Mevr Mastenbroek heeft in haar optiek een onrendabele bedrijfstak afgestoten, zoals ieder private onderneming kan doen. Ja als de vakbonden niet moeilijk doen. Maar hier betreft een deel van de aandeelhouders die worden heen gezonden zonder uitkoop bedrag.

 • no-profile-image

  'ex' teler Agrico (eruit geschopt)

  Zelfs in de pers durft mevrouw Mastenbroek nog aan te geven dat het volgens haar goed was. Ik was er maandag als teler bij. Na ruim 4,5 uur van vergaderen kwamen ze er pas achter dat ruim 95% van alle telers het niet eens was met het genomen besluit. Er moest uiteindelijk nog een motie van afkeur aan toegevoegd worden om e.e.a. duidelijk te maken aan directie, ledenraad en RvB.
  Men heeft een strategisch besluit genomen zonder haar EIGEN leden hierover te informeren. Dit alleen maar omdat zowel Ineke als Herman goede vriendjes heeft bij de mensen van Cosun. Jan van Hoogen zal wel goed met Dirk Zelhorst door de deur kunnen en daarmee is het besluit genomen. Wij als telers hebben de ledenraad het ultimatum gegeven om dit besluit te herzien en anders....... is voor mij duidelijk dat voor bovenstaande mensen ook hun laatste uur heeft geslagen!
  een zeer teleurgestelde teler

 • no-profile-image

  Han

  Ex teler. Ik ben wel niet er uit geschopt, maar ben wel als velen met mij er uit gepest als zandboeren. Zandpootgoed oogt minder mooi dus moeilijker te vermarkten en nu zijn dus frites aardappelen aan de beurt. Agrico wil alleen maar goede ahndel overhouden. Maar is pootgoed op termijn >goed

 • no-profile-image

  Ben

  Weer een geval erbij;Wat zijn de boeren slim;ze begrijpen nog niet dat die multies ons gebruiken als slaven ,alleen wij hebben de produktie middelen ,dus de grond ende arbeid ,en waarom maken we dan nog die contrakten aan hongerloon terwijl die multies maar bedrijven opkopen met ons geld en groter worden ;en dadelijk ook de contrakten maken dat ze de zeggenschap hebben over wat wij moeten telen ,en dan maar klagen ,daarbij een boer zegt niet als er geld heeft verloren op een teelt ,wel als er een goede ertussen heeft ,ha supper opgebracht ,boeren wat zijn we sukkels ;Span samen of blokkeer de fabrieken enlaat zien wie de baas is en boeren die een functie hebben ,ga er hard voor en niet voor dat snoep ,reisje die je krijgt om te zwijgen ,geef dan de fakkel over en zeg ik ben ONBEKWAAM en geef dat dan toe

 • no-profile-image

  Pieperboer

  Wat een opgelbazen gedoe, agrico is onstaan door fusies, bepaalde activiteiten zijn opgestart bepaalde activiteiten wordt mee gestopt. Veel leden hebben dit zelf in de hand geholpen door een deel van hun areaal bij anderen onder te brengen.. eigen schuld... agrico industrie weg. Klaar!

 • no-profile-image

  j bakkers

  een dapper besluit van agrico! ze kunnen amper meekomen en bieden hun leden een goed alternatief bij aviko. valt me tegen dat consumptie telend nederland zo reageert. ik dacht dat dat doorgewinterde ondernemens waren met een brede kijk op de wereld

 • no-profile-image

  Han

  J.Bakkers. Het gaat er niet over of het besluit goed of slecht is. Het gaat over het feit >hoe< het tot stand is gekomen. Bij een co-op is het toch de gewoonste zaak van de wereld, dat je de leden informeert en de mond gunt voor je een dergelijk voor hen ingrijpend besluit neemt.

 • no-profile-image

  agro

  LIJKT MEER OP EEN ETNISCHE ZUIVERING MET GELD ALS EXCUUS!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.