Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Aardappelexport loopt uitstekend

De stagnering van de Belgische aardappelexport naar Rusland, die de Belgische keuringsdienst zichzelf heeft opgelegd na aanhoudende klachten over partijen met aaltjes, zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op het prijsniveau van de exportaardappelen. Voorlopig is daar nog weinig van te merken. De export vanuit Nederland verloopt nog steeds goed. De Belgische problemen zijn vooral te wijten aan de omstandigheid dat dit rooiseizoen meer grond dan gebruikelijk is mee gerooid. Ook is er in die zuidelijke contreien meer wateroverlast geweest. De Nederlandse exporteur gaat uit van droog product en vanzelfsprekend brandschone bovenmaatse pootaardappelen. Als de Belgen erin slagen om hier in de sector een oplossing voor te vinden is in ieder geval deze interessante markt veiliggesteld. Tot nog toe liep de export van aardappelen naar Rusland niet voor niets voorspoedig, er is daar beduidend minder eigen productie beschikbaar. helaas is ook de doorvoerhandel van Nederlandse en Franse aardappelen via België stil komen te liggen. Voor de fritesverwerking is er nu wel iets meer aanbod te verwachten vanuit de vrije markt. Dat aanbod is toch al wat gegroeid als gevolg van bewaarproblemen. De slechte partijen drukken op de onderkant van de noteringen. De vraag naar aardappelen is niettemin uitstekend. Goed droge bewaaraardappelen noteren dan ook nog steeds vast.

Prognose: prijsstijging

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.Nooren

  Wilt u voortaan de werkelijke noteringen weergeven en niet het gemiddelde. de beursscommissie geeft niet voor niets een bovenkant en een onderkant van de prijs aan.

 • no-profile-image

  boerke

  De frietbaronnen hebben op de belgische manier, onder de tafel, ervoor gezorgd dat de keurmeesters een andere bron van inkomsten hebben en de aardappelprijs niet te hoog wordt door export.

 • no-profile-image

  c

  corruptie( G R O O T woord hé! ) is van alle tijden en in alle branches. Maar eerlijke aardappelhandelaars werden eruit geduwd of gewrongen en wat rest er nu nog? Ja, grootinkopers die voor een D I K K E "hebbekrats" de fabrikanten vetmesten. We kunnen er om treuren, maar vroeger was het beter...Zou het niet moegelijk kunnen zijn om een fonfs op te richten waar iedere boer per ha 10 euro in stort om keurmeesters, of andere infiltranten op een LEGALE manier te belonen om ONS deel van de koek terug te krijgen?? 75.000 ha in belgie zou 750.000 euro opbrengen.... Krijgt er nog niemand het water in de mond?

Of registreer je om te kunnen reageren.