Akkerbouw

Achtergrond

Uien aanbod krapper

Dat er vorige week zowaar beursnoteringen voor zaaiuien uit schuur zijn afgegeven (Goes met een prijsverhoging, Middenmeer voor het eerst) was bijna een wonder, afgaande op de zeer lastige rooiomstandigheden. In het Zuidwesten staat nog zeker een derde vast in de grond en is van het gerooide product nog niet alles ingeschuurd. In de Noordoostpolder is de situatie nog nijpender. Daardoor is de periode met levering af land dit seizoen lang. De sorteerbedrijven kunnen nog wel worden voorzien, maar hebben niet veel werkvoorraad meer.

Het sinds zondag minder regenachtige weer zal aanzienlijk verder moeten opknappen om het rooien, inschuren en de aanvoer van de uien naar de verwerker niet nog meer te frustreren, uien zijn immers kwetsbaarder dan aardappelen. De kwaliteit wordt er ook niet beter op. Het aanbod voor levering wordt krapper.

Prognose: Prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.