Akkerbouw

Achtergrond 244 x bekeken 3 reacties

Tarweprijs op retour

De stijging die de tarweprijs in de afgelopen maanden doormaakte, bereikte vorige week een plafond. Er kwam de klad in, vooral op de termijnmarkten. Op de fysieke markt is de prijs niettemin nog gezond, hij lijkt althans niet als een kaartenhuis in elkaar te zakken.
Over de beschikbaarheid is veel discussie. De International Grains Council (IGC), forum van de belangrijke graanproducerende en verhandelende landen, heeft recent de wereldtarweoogst negatief aangepast tot 644 miljoen ton, bij een wereldconsumptie van 657 miljoen ton. De voorraad zal dalen tot 183 miljoen ton (14,4 weken wereldconsumptie).
Er zijn ondanks verstoorde aanvoer genoeg voorraden, maar een groot deel ervan komt uit strategische overwegingen (reserves voor slechte tijden) niet op de markt. Dat geldt zeker voor (Noord-)Afrika en China.

Prognose: prijsdaling, niet extreem

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peerke

  Nou zeg, moet ik mijn nieuwe jeep weer snel afbellen.

 • no-profile-image

  tarweboer

  geenpaniek collega's de tarwe prijs gaat weer omhoog van af half october
  the sky is the limet

 • no-profile-image

  c

  @peerke: ZEKER niet afbellen, maar nog méér opties erbij nemen, een mooie griet en rijden maar. 2007 was het voorspel, 2010-2011 wordt leuk. proficiat Peerke" 't es ne skonen bak ".betaald met mais en graan surpluskes!

Of registreer je om te kunnen reageren.