Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Fritesnoteringen stevig in vaste markt

Telersvereniging VTA kwam vandaag met de tweede notering voor fritesgeschikt naar verwachting stevig uit de bus: €14 tot €16. De dit seizoen eveneens gegeven VTA-exportprijs stond net als vorige week nog veel hoger, met een bandbreedte van € 18,00 tot 21,00.

Naar schatting moet nu 10 à 15% van de Nederlandse aardappeloogst nog gerooid worden. Het is echter net als bij de uien dat dit juist moet komen van lastig te bewerken percelen. Van het gewas dat daar vanaf komt is kwalitatief niet veel goeds te verwachten.

Emmeloord noteerde gisteren de fritesgeschikte aardappelen voor het eerst. De beurs kwam uit op gemiddeld €16,50. De exportnotering was €18,00 tot €20,00. Dat is dus niet geheel in overeenstemming met de nieuwe VTA-notering. Van invloed zijn waarschijnlijk de stemming en transacties voor levering later in het seizoen. In de VTA-prijs speelt nog de invloed van leveringen af land die het aanbod verruimen. Het algemeen niveau ligt niettemin aanzienlijk boven november vorig jaar, toen het seizoen begon met prijzen rond € 8 voor fritesgeschikt Nederlandse kwaliteit. De stemming is vast.

De ontwikkeling van de eerder gestarte prijsnoteringen van PCA en Belgapom is minder voortvarend, maar is beïnvloed door enerzijds natuurlijk de aard van de meer op Bintje gerichte markt en de extra af land aanvoer van de afgelopen weken in België. Deze verliest nu zijn drukkend effect op het prijsniveau. PCA liet dinsdag onveranderd aantekenen, Belgapom vandaag ook.. Nu de rooiperiode op zijn eind loopt keert ook de rust terug op de termijnmarkt, dat wil zeggen qua volume transacties. Het prijsniveau voor het aprilcontract 2011 blijft op het hoge peil van de afgelopen weken, van ca. € 25 en hoger.

Prognose: prijsstijging

Eén reactie

  • no-profile-image

    grondworm

    De aardappelen die nog in de grond zitten zijn inmiddels juist goed van kwaliteit geworden en de kilo opbrengst is nog beter geworden dan vorig jaar. maar of ze er uit komen is maar de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.