Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Export hulpmotor voor aardappelprijs

Hoe dan ook gaat de kwaliteit van de nieuwe oogst aardappelen een doorslaggevende rol spelen in de komende maanden. Ten eerste komt er meer product op de markt dat onvoldoende mogelijkheden biedt voor opslag en dus meteen geleverd wordt. Het is nu nog geen desastreuze factor, maar houdt de prijs p een ongewijzigd niveau. Zodra alles ingeschuurd is neemt dat effect uiteraard snel af.

De export is redelijk veelbelovend, waarbij de handel veel verwacht van de Russische markt. Kopers uit Rusland laten voorlopig niet het achterste van de tong zien en wachten het aanbod af uit de diverse aardappelexporterende landen. Qua volume is de vraag daardoor niet helder. Ook de logistiek laat te wensen over. Voor de export echt op gang kan komen moeten de juist gerooide aardappelen nog voldoende huidvast zijn, dat vergt enkele weken.

De exportprijs ligt dan ook tot €10 per 100 kg hoger dan de fritesprijs. Een effect daarvan is dat voor bovenmaats en afgekeurd pootgoed relatief hoge prijzen te maken zijn op de markt voor consumptieaardappelen.

Prognose; Prijs stabiel tot stijgend

Laatste reacties

  • no-profile-image

    c

    overal in europa is een heel actieve handelaar bezig met aardappelen, te vernietigen, nl de " klimaat" handelaar... WAs er al minder produkt, nu worden er nog vele hectares de grond ingereden ipv eruit.deze nacht werd er gerooid tot 3u30 en vanmorgen waren ze hier in de buurt al om 7u terug bezig. dat belooft niet niet te zijn bij een grondtemperatuur in de bult van 1.5°, HIER! wordt vervolgd.

  • no-profile-image

    Brooijmans

    Blauwe aardappelen weer eens wat anders dan blanke aardappels. Paprika heb je toch ook in verschillende kleuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.