Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Af land aanvoer drukt prijs

De aardappeloogst is in volle gang, dat wil zeggen dat de telers waar mogelijk rooien, soms tegen beter weten in. De vraag naar de aardappelen is groot, zij het dat belangstelling uit Rusland nog niet heeft geleid tot daadwerkelijke exportgroei. Momenteel geldt het motto ‘zo snel mogelijk de oogst achter de planken’ om kwaliteitsproblemen tot een minimum te beperken. Vanaf vrijdag 1 oktober is het weer een stuk verbeterd in noord-west Europa. De bevindingen in zowel Nederland als Duitsland (c.q. Noordrijn-Westfalen) zijn niet ongunstig, is ook gebleken uit proefrooiing. De oogst blijft al met al nog beneden het peil dat normaal zou zijn voor deze periode. De aanvoer af land richting verwerker is vanwege opslagproblemen echter flink, vooral in België. Dat drukt het prijsniveau voorlopig nog.
De weersomslag heeft meteen effect gesorteerd op de termijnmarkt, die piekte naar een seizoensrecord de laatste dag van september, maar daarna terugviel naar een niveau rond € 24,00 voor het aprilcontract 2011. Ook het aantal transacties nam zienderogen af.

Prognose: Prijsdruk

Eén reactie

  • no-profile-image

    c

    Al eens naar het weerbericht gekeken voor de volgende 10 dagen...? Wie kent er niet het liedeje van " Bleu, bleu, le ciel de Provence..." wel dat kleurtje gaan de piepers volgende week krijgen bij het rooien. We gaan naar zeer koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Vandaag al kan de markt daarop reageren, wie weet? Best aardig droger geworden, maar gemakkelijk rooien is iets anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.