Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Winter en geld remmen aardappelexport

De strenge winterse omstandigheden en het ontbreken van financiële slagkracht in Oost-Europa doen de aardappelexport tot op heden bepaald geen goed. Toch komen er vanuit die hoek beetje bij beetje meer signalen over een iets aantrekkende belangstelling. Een punt van zorg in de sector is de kwaliteit van partijen die door de fritesindustrie als niet geschikt beoordeeld worden. Vrees is er voor een negatief effect als deze partijen uiteindelijk naar het buitenland gaan. Terwijl de stemming in Nederland prijshoudend tot vast is, verbazen telers in België zich meer en meer over de bijzonder lage noteringen van Belgapom en PCA. Op beurs Emmeloord en VTA plusten de fritesnoteringen met €0,25. In de polder worden voor Agria en Innovator vlot zaken gedaan voor €9,00-11,00. In het zuiden ligt die prijs rond €10,00. De onderkant blijft met €8,25 voor de rassen Asterix, Bintje, Fontane en Ramos.

Prognose

Stabiel tot licht stijgend

Ruud Jacobs

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Zoals ik in het korte verleden al melde alsook aan een aardappelhandelaar vorige week , in Oost Europa ontbreekt het aan cash geld alsook de hups en downs temp. niemand is gek om aardappelen naar de diepvries of door den diepvries(bv Roemenie) te laten sturen zelfs niet in een frigotrailler.
  Inderdaad het klopt dat velen op het puntje van de stoel zitten om te gaan importeren zodra de temp het toelaat maar reist er mij een vraag zal er voldoende kapitaalsdraagkracht zijn om te gaan importeren eerlijk ik weet het niet . Gesjoemel met BTW zoals de laatse 2 jaar lukt ook niet meer zo bij de maffia die vooral om de BTW zwendel importeerden . Die zijn heden ook de pas af.
  En toch even vermelden dat de grote aankopen in het Noorden van Frankrijk en het Belgische Heuvelland (de laatste 2 jaar) net op naam stonden van deze maffia.
  Verder en dan vooral de Fransen zijn daarin de stars denkt W. Europa dat hier in het Oosten van Europa groenvoeder word klaargenaakt en alles hier welkom is. Geloof mij enkel ellite kwaliteit is hier welkom en ik vrees dat deze in de handen van Lutosa-MCain-Farmfrites ... zal blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.