Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Tijd voor aardappeloproer

Aardappeltelers krijgen te weinig voor hun aardappelen, vindt het lezerspanel. Het is tijd dat ze in opstand komen tegen hun coöperatie, handelspartijen of de retail, vindt 46 procent.

Tweede Kamerlid Joop Atsma van het CDA zei het onlangs: “Het wordt tijd voor een aardappeloproer, want de waarde van de aardappel komt niet bij de aardappelteler terecht.” Die uitspraak is een schot in de roos bij het Boerderij-lezerspanel. Een overgrote meerderheid van 85 procent is het eens met Atsma’s analyse dat de marges in de aardappelkolom scheef zijn verdeeld.

Helpen acties tegen coöperaties en supermarkten?

Niet iedereen in het panel steunt overigens het idee om de daad dan ook bij het woord te voegen en actie te gaan voeren tegen supermarkten, handelaren of de (eigen) coöperaties. 39 procent zegt: Atsma heeft wel gelijk, maar een oproer helpt ons niet.

Bijna helft wil ‘opstand’ door aardappeltelers

Maar de grootste groep in het panel (46 procent) vindt toch dat aardappeltelers het wél moeten doen: met een soort revolte of acties beginnen om de rest van de kolom te laten voelen waar die aardappels, waar de anderen zo goed aan verdienen, vandaan komen: van de akkerbouwers, die er het minst aan overhouden.

Bijna niemand vindt marges aardappelen eerlijk verdeeld

Zijn er ook boeren die vinden dat de marges in de aardappelkolom wel eerlijk zijn verdeeld, en dat de akkerbouwers wel krijgen wat ze verdienen? Amper, als het lezerspanel enige indicatie is. Nog niet 1 procent van het panel is deze mening toegedaan.

Geef ook uw mening!

Wilt u ook uw stem laten horen? Geef u dan op voor het Boerderij-lezerspanel.
Doe mee met het onderzoek naar het onderzoek naar frietaardappelcontracten en win €100.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Hoe denkt het panel dit aan te pakken, zodat het hout snijdt. Doen de Belgen en Fransen en de Duitsers ook mee? Lijkt me nodig, anders komen de piepers daar vandaan. Weten de aardappel boeren ook waarom de Algerijnen dit jaar meer pootgoed kopen dan voorgaande jaren?? Heeft dit iets te maken met minder goede kwaliteit van afgelopen oogst, zodat de industrie zijn vroege aardappels uit het Zuiden gaat halen??

Of registreer je om te kunnen reageren.