Akkerbouw

Achtergrond

Peenprijs maakt pas op de plaats

De peenprijzen zijn de afgelopen week gestabiliseerd. Op de telersbeurs van Emmeloord bleven de prijzen stabiel op €13,50 tot €14,50 per 100 kg voor B-peen en €15 tot €16 voor schaaltjespeen. In Middenmeer bleef de B-peen stabiel op €12 tot €14 maar moest de C-D-peen een euro prijsgeven tot een niveau van €10 tot €12 per 100 kg.
Handelaren spreken van een pas op de plaats. Vanwege de koudeperiode is er royaal ingekocht zodat er nog voorraad staat. De extra vraag vanuit landen als Spanje, Frankrijk, Ierland en het Verengd Koninkrijk is ingezakt door de veranderde weersomstandigheden. Er is wel afzet van peen naar Oost-Europa, maar de grote vraag moet nog op gang komen.
Een puntje van zorg is de kwaliteit van de peen. Met name peen die vroeg en onder droge omstandigheden is gerooid, zal waarschijnlijk minder lang houdbaar zijn en vervroegd op de markt komen. Hiervoor moet dan wel voldoende afzet zijn. Ook de uiteindelijke schade door het winterweer in de diverse teeltgebieden zal invloed hebben op het Europese aanbod. Over het algemeen is de stemming voor de langere termijn positief.

prognose

prijzen stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.