Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Modern communisme

In Hongarije gaat het graaien in de staatskas door, terwijl die helemaal leeg is. Hierdoor wordt de btw niet meer tijdig verrekend. Dat is moordend voor het bedrijfsleven.

Het nieuwe jaar is ook in Hongarije ingezet. Met een oplopende aardappelprijs en licht houdende maisprijzen zijn wij wat dat betreft niet knorrig. De boeren die wegens het ontbreken van eigen droging tijdens de oogsttijd hun mais moesten afgeven voor €66 per ton exclusief droogkosten, klagen steen en been.
Financieel-economisch lijkt het hier in Hongarije echter helemaal verkeerd te gaan. Er is dreiging voor de Hongaarse bedrijven en graanexport uit een wel héél aparte hoek. In het ‘Moderne Post-Communisme’ word het graaien en plunderen nog officiëler uitgebouwd.

Graaien in de staatskas gaat onverminderd door

Ik schreef het al twee keer eerder: de overheidskassa’s worden hier al enige tijd op allerlei niveaus leeggeroofd. Tot dusver was dat voor het bedrijfsleven nog een ver-van-ons-bed-show. Maar het tij keert!
In een notendop gebeurde het volgende. De vorige socialistische regering onderhandelde in 2008 met het IMF over een steunoperatie. Zij begreep de ernst van deze ondersteuning. Ze wisten echter niet hoe de vrijkomende gelden in te palmen zonder hun daadwerkelijk graaigezicht bloot te geven. Daarvoor was maar één oplossing: een nieuw kabinet aanstellen. Deze groep van ministers had niet bepaald een smetteloos blazoen. Oplichterij, gesjoemel met contracten, werkelijk allen hadden al wel iets op de kerfstok. Dus dat beloofde weinig goeds.
Met volle IMF-kassa’s werd door de nieuwe regering de ondersteuning van de economie begin april 2009 schoon aangevat. Aanvankelijk gaf het ook hoop. Bedrijven zoals wij, die financiële vorderingen hadden op de overheid, kregen met een simpel telefoontje binnen 48 uur het geld op de rekening. En geloof mij, ook wij haalden eindelijk voorzichtig opgelucht adem.

Opluchting verdwijnt nu btw terugbetaling alweer hapert

Maar de opluchting was er slechts voor even. De nieuwe regering veranderde binnen de kortste keren tot een die je beter kunt omschrijven als Modern Communisme. Tal van nieuwe wetgevingen zijn ingevoerd om het nieuwe elan van graaicultuur nog even veilig te stellen. Wij kregen onze gelden, maar op hetzelfde moment stonden de kassa’s nog wijder open dan ooit tevoren. In geen tijd was het nog slechter dan vóór de IMF-steun.

Btw-zwendel

Collega Scholten haalde enige tijd geleden al de btw-zwendel naar boven. Laat deze truc nou net een van de grootste problemen geven in de Hongaarse staatskas. Naar verluid heeft een supermarktketen de btw voor meer dan 1 miljard forint (zo’n €37 miljoen) opgelicht.

Vooruitschuiven van het probleem

Het enige doel van de huidige regering is het schatkistprobleem door te schuiven naar de volgende parlementsverkiezingen, voorjaar 2010. En daarna zal pas echt een ramp geschieden, want een nieuw bewind zal de zaak doorschuiven naar tenminste september 2010. Met het dan veel grotere schatkisttekort zal het land onbestuurbaar worden. Wat ik omschrijf als modern communisme is hierbij hun enige drijfveer: daar gaan halen waar het ‘nog’ kan worden opgehaald.

Hongarije zakt weer af

Hongarije staat internationaal nog slechter gerangschikt dan Dubai. Ook als enkele ambassadeurs van belangrijke landen (zoals Engeland) hierover beginnen en met enige voorzichtigheid verhaal komen halen bij de eerste minister, blijft deze doen alsof er niets aan de hand is. Met andere woorden: ik noem het modern communisme.

Staatsinkomsten dalen

Op dit moment worden de kleinere bedragen bij btw-teruggave of kleine subsidies zonder veel poespas uitbetaald. Wie veel geld ontvangen moet, kan er echter (op enkele uitzonderingen na) zo goed als naar fluiten. Ja, zo houd je de staatskas wel gevuld. Maar ook deze truc loopt langzamerhand spaak. Door de economische crisis draaien bedrijven slecht, anderzijds tieren de zwarte handel en het zwartwerken weliger dan ooit. Hierdoor lopen de staatsinkomsten steeds verder terug.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Patrick hebben jullie al belasting op >te verwachten omzet< en op >verwachte inkomsten

 • no-profile-image

  arie maas

  han, Patrick, deze zelfde belasting hebben we hier in Kazachstan, en o wee als je de "verwachte" inkomsten verkeert inschat, krijg je een stappelhoge boete, dus dat betekend dat je, de belasting inspecteur moet spekken.

 • no-profile-image

  Patrick

  Han , Ik krap even in mijn haar als ik jouw reactie lees . Gelukkig bestaat zoiets niet hier, want dan zou het hek helemaal van de dam zijn. Ook vooreerst even bijvermelden dat dit pas een inleidingsgedeelte is er volg nog een blogvervolg die mij straffer lijkt . Het grote probleem is dat dit land bestuurd word als een klein vennootschapje dus het is allemaal niet zo ingewikkeld en daarom kunnen ze ook gaan ophalen waar het nog kan in Nederland of Belgie zie ik dat allemaal nog niet zo snel kunnen laat staan dat hetzelfde daar zou gebeuren. Grote probleem in Hongarije dat is dat het steeds maar draait om giga kosten maken en nihiel nul tot verlies op inkomen , een inkomen die dan ook nog eens niet gelijkmatig verdeeld is over het ganse jaar dit terwijl de kosten dat wel zijn. Zo krijg je een doedelzakeconomie helemaal leegzuigen en helemaal opblazen en zo kan je moeilijk plannen maken want je bent nooit zeker wat er komen zal en hoe groter je bedrijf nog slechter . Een zééér gevaarlijke situatie die enkel maar reserve(overbruggings)kapitaal verslindend werkt . maw .Een verstoorde omzet Zou bv een peperdure rottorkopeg willen aankopen maar in zo een onzekere situatie onmogelijk en onverantwoord . Je kan niet meer redeneren op de overheid alhier. schuld : EU in Brussel en Straatsburg zie maar 2de blog ... . Contacteer je nog ... .
  MVG

 • no-profile-image

  Patrick

  En om reden een spanfout bij de reactie gisteren om 10.54 uur en deze pas deze morgen herzet is ,geldt deze reactie natuurlijk ook voor Arie.
  Hoe geraken jullie alginder uit dit soort slop ? Want dat is het volgens mij toch.

Of registreer je om te kunnen reageren.