Akkerbouw

Achtergrond 14 reacties

Babyboer moet man worden

Zolang vrijgezelle boeren nog thuis wonen, zijn het net grote babies. Daar vallen vrouwen niet op. De cirkel moet doorbroken, de baby moet een man worden.

Mensen van buiten de landbouw hebben soms een heldere kijk erop. Als je er middenin zit, valt de gang van zaken niet meer zo op. Die lijkt dan onveranderlijk: het is nou eenmaal zo. Zo sprak ik onlangs een vrouw die vanuit de stad was komen aanwaaien en nu met een boer samenleeft. Ze verbaast zich continu over zaken die insiders als een gegeven beschouwen.

Vrijgezelle boeren bijvoorbeeld. Niet zelden wonen ze nog thuis, zo stelde de stadsboerin verbaasd vast. Dit speelt overigens niet alleen bij boeren. Ook studenten wonen vaak lang thuis, simpelweg omdat een kamer huren te duur is. Boeren wonen thuis omdat dat vooral praktisch is. Je woont vlakbij je werk en als je daar dan toch woont, dan is het wel zo logisch om bij je ouders aan te schuiven voor de maaltijd. En aangezien moeder toch regelmatig een was draait, pakt ze die van haar zoon er ook gewoon even bij. Heel praktisch allemaal.

Moeder leeft niet eeuwig

aar de zoon leert zo natuurlijk niet om voor zichzelf te zorgen. Hij blijft een baby, alleen wat groter. Een baby die nog bij z’n moeder woont, er zijn maar heel weinig vrouwen die daarop vallen. De single boer blijft daardoor single en zolang hij dat is, woont hij thuis bij zijn ouders want dat is wel zo praktisch. Daar hebben vrouwen geen zin in….En zo verandert er nooit iets.

Ook al beschouwen veel vrijgezelle agrariërs dit als een gegeven, leuk vinden ze het niet. Diep in hun hart verlangen ze naar een partner. Er zit maar één ding op: iemand moet het huis uit. De zoon of zijn ouders, dat maakt niet uit. Maar de baby moet een man worden. De kansen op de datingmarkt groeien en mocht het met de verkering alsnog mislukken, dan kan de man in elk geval voor zichzelf zorgen. Dat is ook heel praktisch, want moeder heeft ook niet het eeuwige leven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Margreet, wederom een prachtige blog en dat mag gezegd worden!

  Je vertelt hier absoluut de waarheid maar niet op een (te) confronterende manier. Je zet zo precies de juiste toon. • no-profile-image

  herwin

  hahaha, Margreet, wat stelt dit nu weer voor ? Het heeft vooral met de opvoeding te maken. Het maakt voor kinderen nogal een verschil als de vader des huizes helemaal niets doet in het huishouden of als hij gewoon meedraait. Wij hebben geleerd onze eigen was te draaien, stofzuigen en eten te koken. Heel normaal en ook een stukje respect voor de vrouw des huizes.

 • no-profile-image

  appie

  ik zou bijna zeggen: de stukjes van mevrouw wellink worden volwassen. Maar ik ben dan ook al 1/3 van mijn leven al niet meer vrijgezel

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wanneer komt Margreet uit de luier? Dat ik een vrijgezelle boer ben weet ik, dat ik een koeienboer ben weet ik, maar een babyboer? Zo ver willen de vrouwen nog steeds niet gaan, stel je eens voor dat ze gelukkig worden........

 • no-profile-image

  Han

  Margreet ook al willen de meeste mannen het niet weten, "Mannen blijven kind"
  Ik maar ook mijn partner is daar heel gelukkig mee.

 • no-profile-image

  Admiraal

  Van trouwen word je oud en ga je ooit dood!
  Eeuwig jong blijven als een baby?
  Komaan Margreet ik teken ervoor laat de postduif maar vertrekken.
  Vrijgezel ook vanop mijn schip voor de kust van Kadzand volg ik jou ... baby !

 • no-profile-image

  boerin

  Helemaal eens met artikel. Mannen, jullie kunnen niet de minder leuke kanten van het leven op de boerderij (huishouden, administratie) blijven afschuiven. Veel vrijgezelle boeren zoeken geen partner, maar een tweede moeder, dus wordt het nooit wat met een relatie. Moeders/vaders, leer je kind voor zichzelf te zorgen, laat hem los en gun hem een zelfstandig leven.

 • no-profile-image

  k.bouter

  Wederom bedroevend niveau van mevr Wellink, het niveau wat veel agrariers doet besluiten het abonnement van het tot advertentie blaadje gedegradeerde oud (prijzen) nieuws blad boerderij op te zeggen. Zonder enig onderzoek. Is het aantal vrijgezelle thuiswonende kinderen vann Tegelzetters of vertegenwoordigers lager???? Is het geen boer zoekt vrouw effect, "de arme"vrijgezelle boer?

 • no-profile-image

  Bouche

  Margreet slaat hier de spijker op zijn kop, maar misschien gaat de vergelijking met de student en zijn hotel Mama wat mank. Vrijgezelle boeren willen WEL maar mogen NIET...Een ongeschreven regel van het platteland en cultuur!

  Ik ben zo'n citygirl, en het is mij idd opgevallen dat veel vrijgezelle boeren nog bij ouders/moeders (vrouwen leven nou eenmaal statistisch gezien langer dan mannen!) inwonen!
  Als ik iets langer met ze praat dan willen ze eigenlijk niets liever dan 'zelfstandig' wonen en werken....maar het schijnt nogal traditie te zijn dat zolang de boer niet aan de vrouw is, de ouders op de boerderij blijven wonen, aan de andere kant is er geen enkele moderne vrouw (uitzonderingen daar gelaten) die eraan denkt anno 2010 in te gaan wonen bij de schoonouders!!!
  Kortom, de boer blijft in de alom bekende vicieuze cirkel draaien. Eigenlijk vind ik het sneu voor deze zonen, want om de zaken te keren moet er een regelrechte confrontatie worden aangegaan met de ouders, daarbij krijgt hij ook indirect een brevet van onvermogen van zijn ouders ondanks en veelal dat deze jarenlange praktijkervaring heeft... Dus de boodschap aan boerenouders, heeft vertrouwen in uw zonen, gun hen een eigen leven en leer het los te laten!
  Iedereen wordt hier vrolijker van; de ouders, de zoon en zijn vrouw!!!!

 • no-profile-image

  boerin

  Vaak zit hem niet zozeer in het loslaten van de zoon, maar in het loslaten van de boerderij, dat blijkt voor ouders vaak veel moeilijker, met als gevolg dat beiden dan maar op de boerderij blijven wonen.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Ouders moeten hun kindren de vrijheid geven . Toen ruim twintig jaar geleden mijn ouders naar het dorp gingen na veel smeekbeden van mij en ik alleen op de boerderij achterbleef sprak iedereen daar schande van. dit was echt not done. Geloof mij ik heb nooit gelukkiger dag gehad, en echt met de vrouwen ging het veel makkelijker, ik ben nu jaren gelukkig met iemand maar als mijn ouders op de boerderij gebleven waren was dit waarschijnlijk nooit gebeurd.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  O Margreet wat heb je weer een prachtig onderwerp te pakken! Ik heb dit stukje, alweer, hardop schaterend zitten lezen. Wat komt mij dit bekend voor! Het klopt helemaal wat je zegt ik ken het van dichtbij. Wat me trouwens erg opvalt, hier in de Eifel is het normaal dat drie generaties in één huis wonen. Onze naaste buren doen dat, net als de mensen van wie we de boerderij hebben gekocht. Ook bij niet-boeren wonen verschillende generaties in hetzelfde huis. Ik heb er een diep respect voor maar zelf? Ik moet er niet aan denken! Ik heb het er ook vaak met mijn mannetje over, dat, mocht ons zoontje boer willen worden, wij een stukje verderop moeten gaan wonen zodat hij kans krijgt op wat wij hebben, een eigen leven, een eigen gezinnetje. Want daar leef je tenslotte toch voor?!!!!

 • no-profile-image

  O.P. Lichter

  1 bedrijf, 2 bedrijfswoningen. Probleem hier opgelost.

 • no-profile-image

  Han

  @Monique. Mij is eens vertelt, dat hier het erfrecht aan ten grondslag ligt. De opvolger krijgt de boerderij maar is (moreel) verplicht voor de ouders en eventuele grootouders te zorgen tot hun dood. Als het anders is hoor ik het graag van je. Verder heeft het voordeel van pa + ma + opvolger in 1 huis het voordeel dat er minder geld voor PRIVE nodig is en zo gauw Pa + ma AOW krijgen komt dit in de totale huishoud pot. Zie hier welk een voorsprong heeft deze opvolger t.o.v. zijn collega die moet zorgen voor zijn eigen PRIVE en pa + ma moet uitkopen via en bedrag in 1X of rente over het kapitaal in het bedrijf.
  Is de opvolger getrouwd en het ouderlijk huis verdeelt in tweeen (duitse dubbele bewoning) is werken voor de jonge boerin eenvoudig mogelijk, oppas (oma) is altijd thuis.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.