Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Waterreserve flink verstopt

Jan Job de Boer heeft het water weg laten lopen om iets aan het aanzuigpunt onderin het meer te doen.

Het is hier nog steeds droog, sinds juni heeft het niet meer goed geregend. Het was wel vaak voorspeld, maar het kwam er nooit van. We hebben regelmatig onweer gehad, met veel elektriciteit in de lucht, maar uiteindelijk viel er maar vijf millimeter regen. En dan te bedenken dat de meteorologen hier zeggen dat dit nog wel eens twee maanden kan duren. Hoe moeten we dan koolzaad zaaien? En hoe gaat het straks in oktober met de tarwe?

Waterreserve uitgeput

Gelukkig hebben we een flinke waterreserve. Maar die is nu volledig uitgeput. De laatste 20 centimeter hebben we er uit laten lopen om het meer helemaal leeg te krijgen. Zo konden we eindelijk iets doen aan het aanzuigpunt onderin het meer. Want al zolang we hier boeren, hebben we problemen met dit aanzuigpunt. Waarschijnlijk is het simpelweg versleten. Het meer is aangelegd in de jaren zeventig. Toen is er een dijk in de vallei gelegd en om die dijk hoog genoeg te krijgen, hebben ze er grond achter uitgegraven. Het aanzuigpunt is toen meteen onderin de dijk gelegd. Daardoor komt het water door zijn eigen gewicht al op 1 bar druk het pompstation binnen.

Vis in plaats van water

De laatste jaren is het erger geworden. We troffen steeds meer modder, steentjes en zelfs stukken vis in het filter aan. Na een flinke regenbui pompten we dan ook heel veel bagger mee. En dat kwam niet ten goede aan de pomp en de beregeningshaspels. Vorige week hebben we de kraan losgezet om alles helemaal leeg te laten lopen en er eindelijk eens bij te kunnen. Binnen 24 uur zat er al haast geen water meer in, alleen maar een berg vis. Waarschijnlijk is er ook een grote vis in de buis gegaan en is die verstopt geraakt.

Oplopend waterpeil

Toch loopt het waterpeil gek genoeg op. De kans is groot dat er een bron onder het meer zit en dat dit water nu begint te lopen. Zo krijgen we het meer nooit leeg! We kunnen er ook niet bij, rondom het water is het net drijfzand. Je zakt er gemakkelijk een meter in weg. Maar deze week voorspellen ze wéér mooi weer. Als het zand rond het meer opgedroogd is, kunnen we het eens proberen met metalen dakprofielplaten. Misschien kunnen we er dan bij komen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan-Job de Boer

  Als schijver van deze blog, sta ik geheel achter mijn eigen tekst maar niet achter de onderste 2 foto's, die zijn niet van mij.
  De foto "geen water maar een berg vis" ziet er leuk uit maar is bij ons niet het geval.
  Natuurlijk zijn er een tiental vissen kapot gegaan, maar het merendeel is met het water zo de beek in gespoeld. De tieltal vissen zijn inmiddels door de wilde zwijnen al op geruimd.

 • no-profile-image

  herwin, broer van

  Broeder,
  groot gelijk, moet Robbert maar gauw aanpassen

 • no-profile-image

  Hermien PvD

  Beste Jan Job, graag las ik altijd jou blogs, ook die van vorig jaar met de wilde zwijnen. Nu lees ik deze en laat me een rare indruk achter. Zelfs al zijn het niet jouw foto's (van wie dan wel) toch vind ik de manier niet leuk. Dieren gaan niet kapot, het zijn geen machines. En al zijn het er maar "een tiental" toch kan dit niet en vind ik het onverandwoordelijk zo gemakkelijk er mee om te gaan. Ik hhop dat je er in het vervolg een meetje meer omdakt , dieren zijn ook levende wezens en hebben ook recht om te bestaan.

 • no-profile-image

  Theo Brummelaar

  Voor de duidelijkheid: de foto's zijn door de redactie geplaatst. De vissenfoto is inmiddels verwijderd.

  Groet,

  Theo Brummelaar
  Boerderij

 • no-profile-image

  kees

  leuk stukje JanJob.

  Beetje jammer dat er hieronder zo`n dierenvriend gaat zeuren over die paar visjes. Ik zeg: Mevrouw gaat u aub eens kijken in Afrika wat er gebeurd als er een rivier opdroogt, of in Canada, wanneer de zalmen de rivier niet opkomen.....

 • no-profile-image

  Jan Könst

  Saskatchewan de grootste landbouw provincie van Canada . Over het algemeen is het dryland farming hier , er is ongeveer driehonderdduisend acres irrigatie in de provincie meestal ge legen rond het canada`s grootste stuwmeer het "Diefenbekerlake" .Waarvan het water komt van de Rocky`s in drie rivier systemen door alberta in the south saskatchewan river.Water tekort zo als in zuid alberta is er totaal nog niet zolang de verdamping van het :diefenbekerlake nog groters than het gebruik van de provincialeirrigatie mogen we nog helemaal niet ongerust syn. ik self heeft een irrigatiebedryf juist ten noorde of the stuwdam , en verboud,koolzaad ,tarwe gerst ,alvalva and pootaaardappen. Op het moment that ik dit schryf zyn we klaar met rooien net for the vorst periode what nu in de week van 10okt is. het combine is aan eenhalt gekomen alleen nog 400 acres koolzad moet nog gedorsen worden what op swat ligt. komend wekend wordt het weer beter zodat we het kunnen pakken met twee combine`s.De landprysen syn hier in de irrigatie even lager als in south Alberta irrigatie gebied. maar ook pittig om tot een postitief saldo tekomen als je geen geld mee neemd van uit europa om hier te farmen . gezien de huidge wereld marktprysen van de granen en koolzaad we farmen weer op nivou van 2006 en daarvoor . Vleesprysen for the zuigkalveren zyn nog het zelfde als in de negetige jaren dus ook geen rijkmakertje . Voor de rest is het met organiseerend gedeelte van byvoorbeeld de pootgood sector of draybeans of so gezegt de speciale gewassen, minder in saskatchewan als in Alberta . hier ben je echt op je eigen aangewezen met de handel en wandel van je speciale gewassen d.w.z. haast geen teeld voorlichting bestrydings middelen half jaar van te voren bestellen , want als het niet met graan te maken heeft hebben se het niet opvoorraad. je eigen producten self aan de man brengen zo wel voor canada als in the U.S.A. Je moet me niet sien als een negatief persoon maar met 30 jaar farming ervaring is dit de realiteit in . 2009 "farming met de wereld markt". De type irrigatieis hier met het "pivit" systeem een rond draaiende arm van 400meter lang wat ongeveer 54-55 ha beregend .van een quartersection wat is 64 ha (more or less), hoeken worden niet mee genomen je laat ongeveer 10ha droog land liggen . de benodigde hoeveelheid water kan op verschillende manieren opgebracht worden ,is afhangkelyk van type norsels (sprinkeles )pompcapasiteit. snelheid van ronddraaien en de
  waterhoeveelheid benodigd voor het
  gewas. Kosten om in een irrigatie gebied zoals het South Saskatchewan Irrigatie District, (SSRID) te farmen is aan een acre basis gebaseerd ,is $ 25 ,= dallar /arce op jaarbasis met een 50cm/arce max gebruik ,Waar je met granen nooit aan komt .groei sysoen is ook maar 150 dagen van granen . Wat voor draybeans en corn weer anders is .De nachtvorstvrye dagen varieeren van half mei tot aan half september, oke dit was Outlook aan the south sakatchewan river tussen Regina en Saskatoon als iemand meer wilt weten jullie hebben me e-mail adrres.tot hoors Jan Könst.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.