Akkerbouw

Achtergrond 377 x bekeken 2 reacties

Van superoogst naar catastrofe

Na drie maanden zonder regen zag het er hier grimmig uit. Toen het begon te regenen, kwam dat voor de helft van de boeren te laat.

De eerste grote bosbranden zijn hier in Australië uitgebroken. Het is nog steeds winter, maar het weer is extreem. In één week tijd hebben we nachtvorst én temperaturen van 37,5 graden Celsius gehad. Het tropische weer ging gepaard met een zeer droge, harde wind. Het gevolg was dat de tarwe snel achteruit ging. Het blad van de tarwe stond er bij als ananas, met opgekruld blad. En dit gebeurde juist in een tijd dat de tarwe in de aar aan het schieten was. Het grote verschil tussen ‘tramlijn’ (waar alleen op vaste sporen gereden wordt) en normale bewerking (zonder vaste rijsporen) is goed te zien. Door de harde wind zijn ook de Faba-beans gedeeltelijk plat op de grond gewaaid.

Eindelijk regen

Na drie maanden zonder regen ziet het er hier nu grimmig uit. Gelukkig heeft het vorige week plaatselijk voor het eerst geregend (24 millimeter). Ook de temperatuur is weer normaal, met maxima van rond de 25 graden Celsius. Voor veel boeren, ik schat voor de helft, is deze regen te laat gekomen. Over het algemeen is de grond hier van zeer goede kwaliteit. Een gewas kan overleven als er drie maanden geen spat regen valt. Maar als het kleinste detail niet in orde is, kun je de oogst afschrijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld op kopakkers met te veel verdichting. Maar ook als je een week te laat zaait, als de wortels het dalende vocht niet meer bijhouden, als je de grond bewerkt hebt en geen stoppels hebt laten staan of als je onvoldoende gespoten hebt, zodat onkruid al een gedeelte van het vocht opgenomen heeft (zie foto’s).

Tarweprijs blijft dalen

Als klap op de vuurpijl zitten we hier met een alsmaar dalende tarweprijs. Die daling wordt veroorzaakt door de grote oogst in Europa en de waardestijging van de Australische dollar. Tenminste, dat zeggen de handelaren hier. Inmiddels is de prijs af boerderij gedaald naar €106 per ton. Vorig jaar kregen we gemiddeld bijna het dubbele. Er was toen zelfs een uitschieter van €255 per ton.

Veel boerderijen te koop

Het gevolg van de dalende tarweprijs is dat, voor het eerst in de geschiedenis, de prijs voor landbouwgrond aan het dalen is. Er staan veel boerderijen te koop, vooral van investerings- en beleggingsfondsen. Tot voor kort kochten die allemaal grond bij, maar dit is plotseling omgeslagen naar verkoop van grond. Dit wordt versterkt door enkele grote bedrijven, die op de rand van faillissement staan, zoals Cobbie station. Deze farm is met 33.000 hectare katoen de grootste katoenfarm van het zuidelijke halfrond. En sommige grote bedrijven zijn al failliet, zoals Timbercorp.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit gebruiken jullie de tramlinen dan door de hele bewerking of ook alleen voor spuiten waarom dan een verschil ? minder ziektes vanuit de rijsporen? en is dat tramline systeem te doen met jullie direct zaaisysteem? Nou ja ik hoor het wel van je veel succes en maar hopen dat het allemaal nog een beetje meevalt
  wat de prijzen betreft hier is voertarwe ong.$can 165 bak tarwe zal ik even moeten kijken maar niet te hoog in ieder geval groeten ed

 • no-profile-image

  john

  ik neem aan dat door de tramlijn bewerking alleen de rijsporen zwaar verdicht zijn en het daar dus moeilijk wortelen is voor de planten? de plaatsen waar niet gereden is kennen nauwelijks verdichting waardoor de planten goed kunnen wortelen en makkelijk het vocht kunnen berijken. als over de gehele akker gereden wordt kent de gehele akker een beetje verdichting waardoor alle planten een beetje last hebben. Doorgaans gaat dat goed maar nu met deze extreme omstandigheden net niet dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.