Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Oogst van gerst valt mee

Ondanks een droog voorjaar hebben we een goede opbrengst bij de gerst. Het combinen startte voorspoedig en we dachten bijtijds klaar te zijn. Helaas juichten we te vroeg.

Het graan is binnen, het stro is gebaald. Gerard heeft net als verleden jaar eerst buurman Marius van Dijk geholpen met het wegrijden van het graan. Toen ze bij Van Dijk klaar waren, zijn ze bij ons verder gegaan. Het combinen ging allemaal heel voorspoedig, en de heren dachten ‘s avonds lekker op tijd klaar te zijn. Maar helaas liep het anders.

Stuk ijzer in combine

Vorig jaar is bij ons een nieuwe pijplijn gelegd. Daarvoor is er een diepe sleuf gegraven om de pijp in te leggen. Hierdoor was een groot stuk ijzer bloot komen te liggen, en dat kwam in het binnenste van de combine terecht. Nadat we hem eerst zelf hebben proberen te repareren, is er een monteur bijgehaald. Gerard en de monteur zaten samen in het binnenste van de combine, Marius werkte aan de buitenkant ervan en af en toe half eronder. Na een kleine twee uur was het ijzerdeel weer uit de combine. De monteur dacht dat het nog een stuk ijzer van een paardenbuggy was, van een onbuigzame staalsoort.

Wheellines plaatsen voor beregening

Terwijl ze nog aan het combinen waren, werd het stro al gebaald en opgestapeld. Het was een drukte van belang op het land. Ondertussen was een neef van ons ook net het hooi aan het laden dat we aan Gerards broer hadden verkocht. Een stukje verderop moesten de wheellines verplaatst worden om te kunnen beregenen. Aangezien Gerard de hele dag het graan moest ‘trucken’, had ik dat werk maar op me genomen.

Rondspuitende slang

Het was de eerste keer dat ik het helemaal alleen moest doen. De eerste ronde van drie lines ging nog wel, maar toen ik aan het eind van de avond nog een keer zou verplaatsen, wilde het niet erg lukken. Ik had de slang weer aan de wheelline gekoppeld. Toen ik de kraan weer opendraaide, vloog de slang eraf. Die spoot maar in het rond natuurlijk, door de hoge druk die er op stond. Nog maar eens proberen dan. De slang bleef er dit keer wel aan, maar hij lekte als een gek. Onbegonnen werk. Ik schakelde de installatie maar af en ben toen naar Gerard gegaan. Wat bleek? De rubberen ring was er tussenuit. Dus dat was snel verholpen.

Goede graanopbrengst; wachten op betere prijzen

De graanopbrengst viel gelukkig mee. We hadden niet op bijster veel gerekend, vanwege het droge voorjaar. We zaten gemiddeld toch nog rond de 120 bushel per acre (6,5 ton per ha). De prijzen van de gerst zijn de laatste weken wel flink gezakt. De prijs van vandaag (10 september) is $145 per ton. Wij hebben nog niet verkocht. Het graan zit op ons eigen bedrijf in de silo en we wachten op betere prijzen.
Het stro hebben we niet allemaal zelf nodig. Wat over is, gaat naar de loonwerker die voor ons heeft gebaald.

Foto's: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Hey Hennie. Hier in central Alberta is de oogst ook nog meegevallen. Maar dat hebben wij ook alleen maar te danken aan de enige regenbui die we eind juni nog net op tijd kregen. Wij hadden nog 7.5 ton per acre gerst in de kuil kunnen krijgen. Dus niet slecht wegens omstandigheden. Alhoewel het gras niet zo goed heeft gedaan dit jaar. De mais gaat er morgen af dus is nog niet bekend, maar valt kwa tonnen ook tegen bij de meesten. Best leuk te zien dat het bij een ander ook niet altijd gesmeerd verloopt. Ook al zit je op zulke dingen niet te wachten natuurlijk. Ik ben momenteel tussen de bedrijven door ook bij een buurman aan het stro persen. (ronde balen) Maar dat gaat ook nog niet vanzelf. De stro is veels te droog en kort. Dus het is moeilijk om touw om de balen te houden, en om een baal aan de gang te krijgen in de perskamer. Maar het schiet op in ieder geval. En doordat het al zo droog is heeft het ook nog geen nut gehad om s'avonds of s'nachts te gaan persen. De lucht is en blijft gewoon droog.
  Groetjes vanuit het Noorden.

 • no-profile-image

  Hennie

  Hi Boer Barkie,
  Dus bij jullie is het droog gebleven. Wij hadden een droog voorjaar maar een natte zomer. Niet dat er verschrikkelijk veel viel, maar elke keer een buitje. Nu hebben we een hele mooie nazomer , waar we erg blij mee zijn. Zo was het verleden week hier nog 34 graden, maar moet je denken dat ze het voor het eind van deze week over sneeuw hebben.
  Als ik vragen mag, waar zit je in Central Alberta? Nou dat horen we dan nog misschien wel eens.
  Groeten vanuit het Zuiden zou ik dan maar zeggen.

 • no-profile-image

  boer

  Hey Hennie. Ja hier hadden we vorige week ook nog record temperaturen. Maar nu vriest het s'nachts een graad of 8 en ook kans op sneeuw van't weekend. Nou ja, het is ook de tijd van het jaar. Het komt er aan en je doet er niks aan he. De mais was wel iets tegen gevallen dit jaar. We kwamen maar op zo'n 9 ton per acre uit (20-22 ton per bunder) Maar de qualiteid moet wel goed zijn. Het waren in ieder geval allemaal gele korrels, wat hier ook altijd maar afwachten is. Maar ik woon in Ponoka county. De Angenents kennen mij wel.
  Groetjes.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hennie interesant te lezen dat jullie zo'n beetje het zelfde weer hebben gehad als wij veel buien en weinig zon maar niet echt veel water. Jullie hebben dan bij ons vergeleken 'n hele goeie gerst opbrengst als je hier boven de 5 ton ha komt doe je het erg goed en wordt zo begin tot half augustus geoogst maar beregenen gebeurt hier eigenlijk alleen op groetes en aardappelen hier is gerst een beetje uit de mode geraakt doordat er de laatste jaren vaak een te hoog vomitoxine gehalte in zit en spuiten tegen ziektes vinden vooral de veeboeren hier veelal nog niet nodig(te duur) gisteren m'n vroegere buur aan de telefoon gehad uit saskatchewan even ten oosten van saskatoon die waren nu in de tarwe bezig maar de gerst bracht net 68bushels die hadden ook net als wij prachtig weer gehad deze herfst maar nu ook shit ik moet nog een goeie 200 acres soya door het gebrek aan zon deze zomer zijn die ook zo'n twee a drie weken later.
  Groeten ed

Of registreer je om te kunnen reageren.