Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Na zomerkommer de herfstkwelling

De akkerbouwer in Hongarije wandelt met een flinke zomerkater de herfst in. De situatie word er niet beter op.De mais doet het wel fantastisch.

Voor de tarwe waren de opbrengsten al aan de lage kant. Daarbovenop daalden de prijzen almaar tot een bedroevend laag niveau. Vandaag de dag is er naast de extreem lage prijs (die met moeite €65 per ton haalt) gewoon geen markt. Terwijl allerbouwers willen cashen om de herfstwerkzaamheden te financieren, laat de markt het afweten en wordt verkopen zeer moeilijk. De vraag is gewoonweg weggevallen.

De zonnebloemoogst is in volle gang. De opbrengsten zijn met 3 tot 4 ton per hectare behoorlijk, maar ook hier laat de prijs het ernstig afweten. Met een prijs van omgerekend krap €145 per ton komen telers niet of met moeite uit de kosten. Ik ben blij dat ik dit jaar geen zonnebloemen teel!

Nog even nazomeren

De oogst van de korrelmais staat voor de deur. De mais staat er over het algemeen schitterend bij. Wie zoals ik mais zaaide met fao boven de 400 (die dus veel zonuren nodig heeft), heeft geluk in deze droge nazomer. De volledige plant valt al mooi droog. De kolf begint al te tuimelen en een monstername op 1 september gaf al een vochtgehalte aan van 20,9 procent. Het word dit jaar dus een ruime tientonner op basis van 14 procent vocht. Laat het nog even nazomeren in september en halfweg oktober zal het vochtgehalte onder de 15 procent komen. Dat maakt de droogkosten nagenoeg nihil of onbestaand.

Betere prijs beuren

De goede opbrengst en de lage of afwezige droogkosten worden de enige opstekers bij de mais. De oogstprijzen worden dat zeker niet. Op dit moment zijn prijzen van €57 tot €72 per ton in omloop. Maar ik heb er nog geen kopzorgen om. Ik kan de mais opslaan en ga dat ook zeker weer doen. Vorig jaar lagen de oogstprijzen immers op hetzelfde niveau en beurde ik een vet betere prijs in februari.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Patrick als u wacht tot de vochtigheid van de mais rond de 15% is worden dan de veldverliezen niet te groot ik heb zelf wel vaker met 17 tot 19% gedorst en vond dat wanner de kolf de strijkerplaten raakt er nogal wat korrels afspringen Maar zoals je zegt het grote voordeel is geen drogings kosten en je kunt maar doorgaan met combinen zonder vol te lopen bij de droger
    In ieder geval als de plant nu al wit begint te worden krijg je een uitstekende kwaliteit met een hoog hectolitergewicht en prima te bewaren
    Veel succes en een goede oogst gewenst

Of registreer je om te kunnen reageren.