Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Licht herstel graanprijzen lijkt nabij

Op de graanmarkt was het afgelopen week in eerste instantie nog zeer rustig. Zowel aan de vraag- als aanbodzijde gebeurde niet veel. Later volgden echter berichten over iets aantrekkende graanprijzen in Frankrijk en in het Zwarte Zeegebied.
Door de lage prijzen en de tegenvallende export lijken de aanbieders van gerst te wachten op de openstelling van de interventie. Ook de afnemers wachten tot nu toe af en nemen, mede als gevolg van de financiële crisis, alleen voor de korte termijn graan af.
Op de binnenlandse beurzen bleven de meeste noteringen stabiel of gingen licht in de min. Alleen Middenmeer wist voor tarwe nog een gemiddeld plusje van €1 (€100-102) te bewerkstelligen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar liggen de huidige graanprijzen €35 tot €45 lager. Zo lag de gerstprijs in Groningen vorig jaar op €140, tegenover €95 nu. In Middenmeer deed tarwe in 2008 nog €136, nu ligt die telersprijs op €101. De handelsprijzen voor tarwe liggen op €121-123 (oktober-december) en €126-127 (januari-juni). Gerst doet respectievelijk €106 en €114 en mais €137 (oktober), €130 (november-december) en €135 (januari-juni). De licht gestegen prijzen komen onder meer door hogere transportkosten als gevolg van lage waterstanden in de rivieren.
De International Grains Council (IGC) gaat in zijn laatste oogstraming uit van 666 miljoen ton graan. In augustus reikte de IGC-raming nog tot 662 miljoen ton. De consumptie wordt nu geschat op 643 miljoen, tegenover 642 miljoen een maand geleden.

Prognose

Licht stijgend

Ruud Jacobs

Eén reactie

  • no-profile-image

    Beursvereniging Wieringermeer en Omstreken

    De notering van Middenmeer is gewijzigd.
    Voorheen werd genoteerd "liggend bij collecterende handel".
    Nu wordt genoteerd "af boerderij"

Of registreer je om te kunnen reageren.