Akkerbouw

Achtergrond 9 reacties

Landbouwschade tussen de oren?

Mag je eigen grond beschermen of moet je alles op laten vreten door ganzen die politiek hier hun plek hebben gevonden?

Wat schetste mijn verbazing toen ik deze ochtend een mail kreeg van de Faunabescherming. Meer leugens en onzin passen echt niet op één A-4 tje. Ik snap niet waar de Faunabescherming het lef vandaan haalt om te stellen dat ganzenschade overdreven is, dat boeren graag schadevergoeding willen hebben, (nu is het overigens geen vergoeding, maar een tegemoetkoming) en dat jagers veel willen schieten. Dat ik me aangesproken voel, mag duidelijk zijn.

Omdat men in Nederland kiest voor ganzenopvang, wil dat niet zeggen, lijkt mij, dat dan de ellende bij een beperkte bevolkingsgroep neergelegd kan worden. Als men ganzen wil zien, moet men ook betalen, net als voor de dierentuin. Maar nu wordt met leugens de bevolking weer eens opgehitst.

Gebeld met faunabescherming

Ik kon het niet laten de Faunabescherming te bellen. Een medewerkster probeerde mij te overtuigen van haar gelijk. Dat lukte niet. Het argument dat de schadelasten zo sterk zijn gestegen door de gestegen landbouwproductprijzen is kletskoek. Ik weet niet in welk land de betreffende schrijver van het bericht woont, want als ik de prijzen van onze producten bekijk dan zijn die waarschijnlijk niet evenredig mee gestegen met het salaris van deze schrijver.

Na een paar minuten telefoongesprek kreeg automatisch het Faunafonds de schuld van de geplaatste opmerking. Hoewel het Faunafonds ook niet op één lijn zit met de landbouwers, weet ik zeker dat zij een dergelijke beargumentering niet waar kan maken.

Landbouwschade tussen de oren

Als klap op de vuurpijl stelt de Faunabescherming dat landbouwschade vooral bij ons boeren tussen de oren zit. En dat wij zelf willen weten wat er op ons land loopt. Nou en? Van wie is die grond? Wie moet er de kost op verdienen? Ik mag toch ook niet ongevraagd bij een ander in de tuin of in huis komen en daar ook nog eens gaan eten. Mag je hier je eigen inkomen beschermen of moet je alles maar op laten vreten door een teveel aan ganzen die politiek hier hun plekje hebben gevonden? In Brussel weten ze zeker niet dat Nederland te klein is voor zoveel beesten. Stuur ze lekker naar de toendra of naar Scandinavië.

In het buitenland gewoon schieten

Zodra de grens met het buitenland is gepasseerd, vindt iedere burger het normaal dat er een patroon op het geweer gaat en dat de gans uit de lucht valt. Dan eten we vervolgens lekker ’s avonds biologisch verantwoord vlees. Maar hier in Nederland laten we de dieren met rust in natuurgebieden. En als ze honger hebben, vreten ze maar bij de boeren, want die klagen toch altijd. En dat doe ik nu dus ook.

Het wordt nu echt te gek. De wereld draait door. Het telefoontje met de Faunabescherming heeft me wel duidelijk gemaakt hoe minachtend mensen over anderen kunnen denken die echt dicht bij de natuur staan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dieren

  klopt, ben een dierenliefhebben, zolang hat maar op mijn bord ligt !!!!!!!! Weg met die tree-huggers en dierenvrienden, gewoon net als vroeger, lekker jagen en lekker eten.

 • no-profile-image

  Han

  Mees of ik het wel of niet met je eens ben doet niet ter zake. Deze ganzen opvang is democratisch besloten in Den Haag op aandringen van de natuur beschermers. Helaas bestaan al deze verantwoordelijke lichamen uit aardige mensen zonder kennis van het onderwerp en zonder "roots" in de landbouw. Ze zijn zich niet bewust of willen dit niet zijn van de gevaren die hun hobby inhouden voor de landeigenaren die van de natuurlijke opbrengst van dit land moeten leven.
  Toen de "oude" wildschade commisie werd vervangen door de nieuwe club bestaande uit ambtenaren, was duidelijk dat de boeren het onderspit gingen delven. Hier is door de pluche lovers nooit iets tegen in gebracht en nu zit jouw generatie me de brokken. Natuur in Nederland bestaat niet het is allemal een kunstmatig park gebeuren. Niets mis mee, maar draag dan als bevolking de financiele consequentie en wentel de kosten niet af op de kleinste bevolkings groep, omdat die toevallig onderdeel van dat natuur park is. Mijn advies aan deze naturliefhebberszou zijn; "Ga naar het grote ruige Siberie en zie al die dieren en nog veel meer in hun natuurlijke omgeving, zonder storende invloeden van een (te) dichbevolkt land." Kunnen julie gewoon boer zijn zonder de stress van bemoeizuchtige leken.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Hier in canada wordt op de middelbare scholen getracht de jeugd weer te intereseren voor de jacht want men vind dat er te weinig jagers zijn en op de ganzen wordt toch wel behoorlijk gejaagd maar door de steeds meer o.a. maisvelden en luzerne nemen hun aantallen harder toe als de afschot door jagers

 • no-profile-image

  c.koppert

  wat een hufters daar.

 • no-profile-image

  Rita Stockmann De Faunabescherming

  Geachte heer De Lint,

  Even geen beschuldigingen, maar een paar feiten op een rijtje.
  Na een telefoongesprek met de heer Lint stuurde hij een aantal foto's waaruit zou moeten blijken dat er veel schade was aangericht door ganzen aan een stuk ondergelopen land met suikerbieten.Uiteraard zegt dat niets over vogelschade, maar eerder over wateroverlast. De heer Lint ontvangt regelmatig een tegemoetkoming in schade door het Faunafonds. De laatste jaren beloopt dat ruim € 14.000 totaal voor schade door diverse dieren aan ten hoogste 5 hectare gewas per gebeurtenis.
  In het jaarverslag 2008 van het Faunafonds staat het volgende.
  "Het bedrag dat als tegemoetkoming in de schade in 2008 is uitbetaald is per toegekend verzoek gestegen met € 1.000 ten opzichte van 2007. De forse toename wordt veroorzaakt door enerzijds een explosieve stijging van de prijzen voor landbouwproducten en anderzijds door een stijging van het aantal verzoekschriften voor een tegemoetkoming. De prijzen voor granen en de droge stof prijs bij gras lagen in 2008 30% hoger dan in 2007".
  Als gevolg van afgenomen animo voor het afsluiten van opvangovereenkomsten voor ganzen kozen meerdere grondgebruikers er in 2008 voor een verzoekschrift bij het Faunafonds in te dienen.In 2008 zijn in totaal 4845 verzoekschriften ontvangen. Om even de gedachte te bepalen; in 1991 waren dat er nog maar 1230. terwijl er veel meer agrariërs actief waren.
  In Brussel dringt ook langzaam het besef door dat de agrarische sector zelf de broek moet ophouden. Daarom moeten de boeren ook niet vluchten in een nieuwe vorm van subsidie namelijk het ongegeneerd claimen van schade door dieren. In het wild levende dieren horen er nu eenmaal bij . Dat was vroeger zo en is dat nog steeds. Hoe eerder de nieuwe generatie boeren dat accepteert, hoe eerder zij kunnen ophouden met klagen.
  En overigens wordt niemand van de Faunabescherming betaald. Die mensen bestaan nog!

 • no-profile-image

  mees

  lieve rita ,
  jammer dart je mijn insteek niet begrijpt, en dat je gewoon met 7 mijlslaarzen over mijn beargumentering heen walst er zijn gewoon te veel ganzen en er is te weinig eten in nederland, en ik prijs je in je allerte reactie , want als je echt op de hoogte zou zijn weet je dat ik een van de ondernemers ben die altijd/ vaak initiatief toont om oplossingsgericht te werk te gaan en al vaker diverse projecten heb aangestuurd.
  als je datcniet weet , nodig ik je uit om te ervaren en te zien wat ganzen met een inkomenn kunnen ddoen (en nu geen ge - oh over faunafonds etc.
  graag laten zien waar je voor staad, want die ganzen eten bij mij uit mn portemenee en jij stopt er geen geld in toch ?

  groetjes en een dikke kus
  mees

 • no-profile-image

  jan van den berg

  mees de lint , uw bevindingen zijn een schande van een kleine groep nederlanders welke maffia genoemd zou moeten worden .
  Uw verhaal klopt als een bus en ik als akkerbouwer / verkoper gbm , begrijp de machteloosheid en verwondering .
  A.U.B. probeer dit schrijven in alle nederlandse dagbladen te krijgen , want ik geloof niet dat nederland dit weet .
  m. vr. gr. jan van den berg
  0622928087

 • no-profile-image

  Westbrabander

  4 keer zoveel verzoekschriften in 2008 dan in 1991. Er zitten nu ook meer dan 4 keer zoveel ganzen Rita. In 1991 zat er hier nooit één gans op de tarwe in de winter, nu komen ze zelfs in de zomer grazen. Net voor de graszaadoogst kwamen zijn het zaad al van de stengels strippen, en het overige trapten ze de grond in, daar gaat je gewasopbrengst. Voor dag en douw het veld in om die beesten te verjagen en dat tot laat in de avond toe. Volgend jaar bel ik jouw Rita om dat voor me te komen doen, dan kan ik normaal mijn werk op het bedrijf doen en ben ik op zondag ook eens vrij. Die explosieve prijsstijgingen zijn helaas maar zeer tijdelijk geweest. O ja, Rita, de nieuwe generatie boeren is opgegroeid met veel papierwerk, die schadeverzoekschriften blijven nog wel even komen.

 • no-profile-image

  Bil

  Tja, een heel intressant artikel, en ik ben het ook behoorlijk met de man eens.
  Ik heb alleen een groot probleem met zijn uitspraak: stuur de gansen maar naar de Toendra of Scandinavië.
  Hoe hypocriet?! Klagen dat 'iemand' beslist dat die ganzen in zijn wij komen eten.......en dan maar zelf beslissen dat ze hierheen moeten komen.

  een duidelijk voorbeeld van :
  ikke ikke ikke, en de rest kan stikken!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.